• Rekordan broj stranih radnika u Srbiji: Odakle dolaze, čime se bave i žele li da ostanu?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Poređenja radi, to je za hiljadu više nego za celu 2021. godinu, piše Blic.  

  I više nego značajan rast je zabeležen i u odnosu na prethodnu godinu kada je Srbija strancima izdala ukupno 35.168 dozvola, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Razlike su očigledne i kada se porede meseci pojedinačno. Naime, broj izdatih radnih dozvola u martu ove godine bio je 11.717 dok u junu skoro 25.000.Stranci su u početku uglavnom bili angažovani na fizičkim i sezonskim poslovima, a u poslednje vreme sve ih je više u uslužnim delatnostima. 

   
  Strani radnici dolaze iz Indije, Kube, Kine…
   
  Najviše stranih radnika u Srbiju dolazi iz Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Belorusije, Ukrajine i Nepala, Šri Lanke… Na listi top 10 su i komšije iz Crne Gore, BiH i Severne Makedonije.
   
  Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže za Blic da je ranije radnicima iz zemalja poput Filipina i Nepala odobravano po nekoliko desetina dozvola godišnje, a da je za prvih šest meseci izdato 150.“Na listi je sada mnogo više Rusa, ali za razliku od ranije i državljana Belorusije i Ukrajine“, navodi Martinović.
   
  Najveći broj stranih radnika u prethodnoj godini bio je angažovan pre svega u oblasti građevinarstva. 
   
  „Radi se o različitim profilima građevinskih radnika – zidarima, armiračima, pomoćnim građevinskim radnicima, gipsarima, tesarima, stolarima. Veliki broj dozvola izdat je i variocima. Takođe, veći broj dozvola za rad izdat je IT stručnjacima iz različitih oblasti IT delatnosti“, dodaje.
   
  Kada posmatramo stepen stručne spreme stranaca najviše je radnika sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom stručne spreme, ali ima i dosta nisko kvalifikovanih radnika. S tim u vezi kreću se i njihove zarade koje su najčešće nešto više od minimalca pa do oko 60.000, najviše 70.000 dinara.
   
  Miloš Turinski, PR menadžer portala Infostud, kaže za Blic da eksponencijalni rast stranih radnika u Srbiji u poslednje tri godine možemo videti na osnovu brojki jer je u 2021. godini bilo izdato skoro 24.000 radnih dozvola, prošle godine izdato oko 35.000, dok ove godine za prvih sedam meseci već oko 30.000. 
   
  „Spram tih podataka slobodno možemo reći da ćemo do kraja godine po svemu sudeći imati oko 50.000 izdatih dozvola za rad. Uzrok uvoza radne snage se ogleda u deficitu svih ovih profila na našem tržištu, pošto zemlja mora imati dokazani deficit određenih kadrova kako bi imala mogućnost da se radna mesta popunjavaju kadrovima iz inostranstva, a Srbija je sada već izrazito deficitarna zemlja kad su u pitanju nižekvalifikovana zanimanja za koje je potrebna srednja stručna sprema, naročito zanati“, kaže Turinski.
   
  Prema njegovim rečima, posmatrajući rastući trend u izdavanju radnih dozvola, možemo samo zaključiti da će broj biti sve veći spram deficita koji se ne smanjuje, strane radnike ćemo sve više viđati u pomenutim sektorima.Agencije koje angažuju strane radnike svedoče da sezonske radnike najčešće angažuju poslodavci iz Beograda, a da ima i onih koji dolaze da rade u velikim stranim kompanijama. Pojedine firme poput dostavljačih u momentima su imali i po 20 odsto stranaca u ukupnom broju radnika.
   

  Poređenja radi, to je za hiljadu više nego za celu 2021. godinu,

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija