• Restorani krcati do oktobra: Svadba isplativ biznis – cene skočile ove godine

  Cene svadbi više su za oko 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Restorani krcati do oktobra: Svadba isplativ biznis – cene skočile ove godine
  Foto: Pixabay

  Svi datumi za svadbe tokom maja, juna, septembra i većim delom oktobra već su zakazani, a cene su u odnosu na prošlu godinu veće do 10 odsto, kaže Sekretar za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković.

  Ona navodi da je za organizovanje svadbi, osim vikenda, postao aktuelan petak, ali i četvrtak, kada su malo niže cene paketa.

  „Što se tiče cena paketa, generalno govoreći, 2023. godine smo primetili porast u odnosu na 2022. godinu i to je negde variralo od restorana do restorana od 20 do 25 odsto. Ovogodišnje cene paketa nisu značajno veće u odnosu na prošlu godinu, takođe zavisi od restorana, ali možemo reći da su, kada se sumira ponuda za celu godinu, negde možda maksimalno do 10 odsto veće“, rekla je Maljković.

  Prema njenim rečima, a to potvrđuju i vlasnici koji imaju raznovrsnu ponudu, cene paketa variraju zavisno od toga šta mladenci žele – koliku svadbu, kakve ukrase, kao i da li bend angažuju sami. Restorani koji tradicionalno organizuju svadbe svoje ponude drže u okvirima od 35 evra do 125 evra po gostu.

  Popusti se daju radnim danima, a negde i određenim datumima, pa tako jedan restoran za svadbe četvrtkom nudi popust od 10 odsto, ali i za datume koji su ostali slobodni.

  U poslednjih nekoliko godina, kako su neki od vlasnika restorana rekli, veliko je interesovanje za posluženje po principu švedskog stola i pića bez ograničenja i tu ponuda počinje od 85 evra po osobi.

  Fotografi i dalje imaju „pune ruke posla“, ali, kako je rekao jedan fotograf, veliki problem predstavljaju „priučeni“ i „neregistrovani“ fotografi, pa je često u toj trci za poslom i cena nešto niža u takmičenju sa onima koji rade, kako kaže, „ispod svake cene“.

  Cene angažovanja benda variraju u zavisnosti od vrste muzike, veličine benda i posebnih zahteva, odnosno da li je dozvoljeno naručivanje pesama, a time da li ima bakšiša ili ne, pa se tako bend od pet članova može angažovati po ceni od 2.000 do čak 5.000 evra.

  „Neki naplaćuju i više, ali to su uglavnom već poznata imena, bendovi koji angažuju neke popularne pevače ili sviraju ceo dan. Svakako mislim da je najjeftinija varijanta negde oko 2.000 evra, ali neko možda svira i za 500 evra“, kaže član jednog benda.

  Prema njegovim rečima, neko ne angažuje bend, već di-džeja, što je uglavnom najjeftinija varijanta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija