• Roditelji dižu kredite zbog proslave mature; onima koji bi na fakultet potreban još dublji džep

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Kraj srednje škole povod je za slavlje đaka, koji time zaokružuju važno poglavlje u životu, ali i ponosnih roditelja. I dok deca mesecima planiraju kako da zablistaju tog dana, roditelji rešavaju zamršenu kombinatoriku – kako izaći na kraj sa troškovima. Maj i jun predstavljaju veliki udarac na porodični budžet, posebno jer matura nije jedini trošak.

  Poslednji đački dan slavi se u dvorištu škole. Neko uz trubače, neko uz muziku sa zvučnika. To i nije toliko važno, jer prava zabava tek sledi. Gala proslavu kojom se stavlja kruna na srednjoškolsko obrazovanje, željno iščekuju i deca i roditelji, uprkos trošku.

  „Generalno, cene su malo veće, mene lično odelo i sve to što nosim košta oko 200 evra, matura otprilike 5.000 dinara, to uključuje i slavlje ispred škole, tako da nije preterano“, navodi jedan od maturanata.

  Devojke navode da je njima za pripremu potrebno malo više novca.

  „Pošto smo devojke, tu idu i malo više pripreme, šminka, frizura, haljina, cipele, mislim da je veća cena nego kod dečaka“, navodi maturantkinja.

  Ovako o maturskoj večeri razmišljaju maturanti sa juga. U gradovima širom Srbije troškovi variraju – od restorana do muzike, fotografija, šminke, frizure. Minimum od 200 evra, neretko ode još koja stotina preko.

  „Nerealni troškovi za prosečnu platu i porodicu“

  Sociološkinja Radmila Urošević ističe da živimo u vreme gde je fokus na materijalnim stvarima i gde se to eksponira.

  „Da se to vidi, da sve šljašti, blješti, kada pogledate fotografije sa današnjih matura ne znamo da li su devojke od 18 i 19 godina ili mnogo starije. I ako su nama naši roditelji dali manje nego što su mogli, roditelji danas daju više nego što mogu, a deca nemaju tu empatiju i dozu razumevanja za svoje roditelje, i to su nerealni troškovi za prosečnu platu i prosečnu porodicu“, navodi Radmila Urošević.

  Na pitanje da li se razmatra opcija da se roditeljima olakša i da se nešto u konceptu maturskih večeri menja, u Ministarstvu prosvete kažu: o tome odlučuju Uprava škole i Savet roditelja.

  U Udruženju „Roditelj“ smatraju da bi učenički parlamenti mogli da iznesu predloge za drugačiji način proslave.

  „Mi smo imali svetlih primera kako su učenici u Srbiji u nekim školama organizovali svoje proslave matura, i bilo je potpuno drugačije, nešto je išlo i u dobrotvorne svrhe. Ta inicijativa bi trebalo da bude zajednička i mislim da o njoj treba da se razmišlja jer iziskuje nepotrebno veliki deo novca, i dolazimo sve češće u situaciju da ne mogu svi učenici da isprate taj proces“, kaže Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“.

  Onima koji bi na fakultet – potreban je dublji džep

  Za roditelje svršenih srednjoškolaca, matursko veče nije jedini trošak. Onima koji bi na fakultet potreban je dublji džep, jer i konkurisanje i polaganje prijemnog ispita košta. Iako pojedini fakulteti organizuju besplatnu pripremnu nastavu, ona se uglavnom naplaćuje – od 50 do čak 300 evra. Privatni časovi koštaju od 800 do 2.000 dinara.

  „Dodatni časovi su svakako potrebni, pre svega jer je gradivo koje spremaju za prijemni najčešće veoma obimno, i nije lako podsetiti se svega. Mi nudimo sređen materijal, složen po redosledu i testove koji pomažu samoprocenu trenutnog znanja“, kaže Zoran Jakovljević sa portala Učenje na daljinu.

  Dr Vladimir Stanković, profesor u Poljoprivredno-šumarskoj školi u Surdulici, navodi da se škola trudi da im obezbedi profesore iz opšteobrazovnih predmeta koji mogu da im pomognu oko upisa.

  „Plaćaju deca u toku cele četvrte godine, ko može to sebi da priušti, ali u svakom slučaju se škola trudi da im obezbedi i profesore iz opšteobrazovnih predmeta koji mogu da im pomognu oko upisa jer živimo u vremenima u kojima živimo i znamo da je novac problem“, dodaje Stanković.

  A i kad je novac problem, za najvažnije dane u životu deteta roditelji podižu i kredite. Dovoljan znak – da troškovi koji prate školovanje, moraju da se smanje, jer mnogi to ne mogu da priušte.

   

  Kraj srednje škole povod je za slavlje đaka, koji time zaokružuju važno poglavlje u životu, ali i ponosnih roditelja. I dok deca mesecima planiraju kako da zablistaju tog dana, roditelji rešavaju zamršenu kombinatoriku – kako izaći na kraj sa troškovima. Maj i jun predstavljaju veliki udarac na porodični budžet, posebno jer matura nije jedini trošak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.