• Rok za predaju zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji produžen do 1. aprila, rok za prijave za projekat konkurentne poljoprivrede 29. februar

  Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen je do 1. aprila, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rok za predaju zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji produžen do 1. aprila, rok za prijave za projekat konkurentne poljoprivrede 29. februar
  Foto: Pixabay

  Dodaju da je danas počela i isplata te vrste subvencije, a podsećaju poljoprivredne proizvođače da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje i za refakciju akcize odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.

  Naglasili su da je neophodno da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje u elektronskom Registru poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva.

  Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka (računa).

  Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara, navode iz ministarstva.

  Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

  Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.

  Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje ovih prava raspisan je 1. februara, a rok za podnošenje zahteva bio je 1. mart.

  Rok za prijave za projekat konkurentne poljoprivrede 29. februar

  Poljoprivrednici do 29. februara mogu da podnesu prijave za Treći javni poziv za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatijeg kao „50:40:10“.

  Poziv je raspisan 4. decembra 2023. godine i rok za podnošenje prijava prvobitno je bio 2. februar, ali je doneta odluka o dodatnom produženju roka do kraja ovog meseca, kako bi se svim zainteresovanima izašlo u susret i omogućilo dodatno vreme za prikupljanje neophodne dokumentacije.

  Poziv je namenjen prvenstveno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

  Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

  Podnošenje prijava moguće je isključivo onlajn putem sajta Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije www.scap.rs, kao i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.

  Ovaj projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom.

  Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo je zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka, a 10 odsto sredstava je učešće samih poljoprivrednika.

  Do sada je poljoprivrednicama dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno u proseku od 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija