• Sa koliko godina je neko stvarno zreo da počne da vozi?

  Često gledamo u američkim filmovima kako 16-ogodišnjaci voze automobile. I to velike „džipove“ kojima velikom brzinom uleću na parking škole.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sa koliko godina je neko stvarno zreo da počne da vozi?
  Foto: Pixabay

  Kako je to uopšte moguće?

  Jednostavno, Amerika (tj. SAD) je „druga dimenzija“ u odnosu na ostatak sveta iz brojnih razloga, piše sajt Polovni automobili. Pritom, ne zaboravimo da iako u nekim američkim državama može da se vozi sa samo 14 godina, npr. u Južnoj Dakoti, u drugima je granica „ekstremno“ visoka, npr. sa 17 godina u Nju Džerziju.

  Kakva je situacija kod nas?

  Uvođenje probnih vozackih dozvola kod nas podelilo je javnost – jedni su to pozdravljali, drugi su smatrali da je to diskriminacija onih koji poštuju pravila, dok su treći smatrali da je sjajna ideja loše izvedena.

  Na primer, neki su tvrdili da ograničenje snage motora automobila koji će voziti početnici sa probnim dozvolama nema baš mnogo logike. Naime, postoji velika razlika u performansama kada se motor od 109 KS ugradi u mali gradski automobil težak 1.000 kg, i kada se motor od 109 KS ugradi u veliki i teški karavan ili SUV krosover težak 1.700 kg.

  Ovaj prvi može da bude veoma brz, gotovo sportski automobil, a ovaj drugi bukvalno će da se muči na putu, a o brzoj vožnji da ne govorimo.

  Nažalost, ova nelogičnost je donela probleme mnogim porodicama koje su imale automobile čiji su motori bili na granici po pitanju snage. Jedna konjska snaga gore ili dole mnogim porodicama napravila je veliki problem. Veliki karavani dizelaši čiji su motori samo malo prebacili snagu od 109 KS samo su neki od primera.

  Tu je i ograničenje koje kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da vozi brzinom većom od 90 odsto od brzine koja je dozvoljena na putu kojim se kreće.

  Dakle, tamo gde je ograničenje 50 km/h početnik sme da vozi 45 km/h. Tamo gde je ograničenje 40 km/h sme da vozi 36 km/h.

  Ako nemate probnu vozačku dozvolu, zamislite da je imate i da vozite na delu puta gde je ograničenje 50 km/h ili 40 km/h i da pritom poštujete dodatno ograničenje brzine koje imate zbog probne vozačke dozvole.

  Ukoliko imate iole iskustva, znate šta će se desiti. Stvoriće se kolona iz vas. Kolona nervoznih vozača koji će jedan za drugim da vas pretiču ili obilaze i to često na rizičan način. Deluje kao da takva situacija ne doprinosi ukupnoj bezbednosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija