• Sanacija zvonika Preobraženske crkve prioritet nad prioritetima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pančevo, 17.avgust – Crkva Svetog preobraženja Gospodnjeg jedan je od dva spomenika kulture od izuzetnog značaja na teritoriji Grada Pančeva. Srpska pravoslavna crkva i država Srbija sa sva tri nivoa vlasti i do sada su ulagali u sanaciju ovog vrednog hrama. Da bi posao išao još brže i efikasnije gradonačelnik Saša Pavlov formirao je mešoviti tim kojim će koordinisati član Gradskog veća Nemanja Rotar.

  „Cilj tima je da se ubrza sanacija ovog spomenika kulture koji je od izuzetnog značaja ne samo za Pančevo. Bez ovakvih spomenika nema ni nas kao nacije ni našeg identiteta. Nije reč o tome da ćemo odmah izdvojiti neku enormnu sumu iz budžeta. Pomagaćemo oko prevazilaženja administrativnih problema, ali i zajedno tražiti alternativna rešenja, izvore, načine i modele finansiranja. Nećemo dozvoliti da bilo koji spomenik zaraste u vres ili da od njega ostanu krnjotine kao što je slučaj u Vajfertovoj pivari. Ovakav rad poruka je i mladima da kad ovde dođu znaju i ko su, i odakle potiču. Da su iz možda malobrojnog naroda, ali sa velikim postignućima. A što se nas tiče, potsetio bih na reči oca Mitrofana koji je rekao da smo bogati samo za ono što imamo da damo. ” – izjavio je koordinator tima Nemanja Rotar.

   

   

  Preobraženska crkva kakvu sada poznajemo podignuta je za samo 5 godina do 1878. godine. Pored arhitektonske vrednosti koja je delo projektanta Svetozara Ivačkovića Preobraženska crkva nosi i ikonostas koji je oslikao Uroš Predić, a i zidno slikarstvo njegovog učenika Stevana Aleksića.

  „Božija promisao je nama dala da održavamo ono što su naši preci sagradili na ponos i radost našeg grada i naroda. Oko sanacije zvonika dugo smo bili na mrtvoj tački. Ranije su samo obećavali, a sada postoji i dobra volja da se obnovi zvonik” – istakao je domaćin, starešina hrama protojerej Stojče Cvetković, koji je i sam član novoformiranog tima.

  U održavanje Preobraženske crkve od 2008. godine ulagali su i crkva i grad i republika Srbija. Na glavnom objektu zamenjen je lim na kupolama i konzervacija ikonostasa.

  „Grad Pančevo je ove godine izdvojio 2,2 miliona dinara za limarske radove na zvoniku i pozlatu krsta. Ipak, oko zvonika će biti još puno posla, jer je u stanju u kakvom je sada opasnost i veliki rizik po bezbednost ljudi. To je vrlo ozbiljan posao koji će se raditi uz konsultacije republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. “ – istakla je arhitekta konzervator Vesna Potpara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

  Kako se ovom prilikom moglo saznati, gradonačelnik je formirao tim za sanaciju Preobraženske crkve ubrzo posle posete predstavnika crkve koji su tražili pomoć oko dobijanja odobrenja za gradnju planiranu na zvoniku ove godine. Ovaj dokument od koga zavisi hoće li radovi na krovu zvonika početi septembra ove godine, izdaju pokrajinski organi, vlasnik hrama je crkva, a zavod preko koga je planirano izvođenje radova bi trebalo da bude i nosilac odobrenja. Kako je koordinator Nemanja Rotar najavio, već narednih dana će u razgovoru sa pokrajinskim kolegom potražiti rešenje i za ovaj problem.

  Crkva Svetog preobraženja Gospodnjeg jedan je od dva spomenika kulture od izuzetnog značaja na teritoriji Grada Pančeva. Srpska pravoslavna crkva i država Srbija sa sva tri nivoa vlasti i do sada su ulagali u sanaciju ovog vrednog hrama. Da bi posao išao još brže i efikasnije gradonačelnik Saša Pavlov formirao je mešoviti tim kojim će koordinisati član Gradskog veća Nemanja Rotar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Inspekcija rada lane obavila 34.122 nadzora

  Od 1.133 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bezmalo 11 odsto odnosilo se na kršenja u vezi sa isplatom zarada. U toku prošle godine inspekcija rada obavila je 34.122 nadzora, od […]