• Sat za planetu Zemlju – u 20.30 ugasite svetla na sat vremena

  U okviru akcije „Sat za planetu“ širom sveta od 20.30 do 21.30 gasiće se na sat vremena svetla, javna i dekorativna rasveta. Ovo je jedna od najvećih planetarnih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine koju podržava 190 zemlja, među kojima je i Srbija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sat za planetu Zemlju – u 20.30 ugasite svetla na sat vremena
  Foto: Pixabay

  Akcija „Sat za planetu“ pokrenuta je u Sidneju 2007. godine i svake godine dobijala je sve veću podršku širom sveta. Na sat vremena gasi se javna rasveta gde je to moguće, dekorativno osvetljenje, gase se svetla u kompanijama, kao i u domaćinstvima.

  Procene su da za tih sat vremena svet uštedi od 10 do 12 odsto struje. Poziva se na racionalnu potrošnju energije, ali je cilj uključivanja u akciju mnogo širi. Poruka je da se skrene pažnja na trošenje prirodnih resursa.

  Aleksandra Ugarković iz Svetske organizacije za prirodu istakla je da se i ove godine nije mnogo odstupilo od prošlogodišnjeg koncepta. Opet je reč o šumama i tokom ove i početkom sledeće godine posadićemo poplavne šume na površini od 36 hektara.

  Sadićemo belu i crnu topolu i hrast lužnjak, a ideja je da se sačuva jedno od močvarnih staništa u Srbiji u specijalnom rezervatu Gornje Podunavlje, koje je deo evropskog Amazona i prvog rezervata biosfere zaštićenog područja slivova reka Mure, Drave i Dunava.

  Svetska organizacija za zaštitu prirode ima podatke o stanju prirodnih resursa, biljnog i životinjskog sveta.

  Podaci o trošenju prirodnih resursa su zabrinjavajući

  „O tome na koji način koristimo resurse i ophodimo se prema njima, najbolje govori podatak da smo započeli svoj ekološki dug prema planeti 8. jula 2023. godine. Prirodna sredstva koje nam ona spremi i obnovi za period od godinu dana mi potrošimo već u prvoj polovini godine.

  O tome svedoči naš način prema prirodi, krčimo šume u neograničenim količinama, trošimo vodu, da bi smo zemljište pretvorili u poljoprivredno i dobili hranu. Onda oko 40 odsto proizvedene hrane na svetu bacimo“, rekla je Aleksandra.

  Da li postoji rešenje?

  „Rešenja su u čoveku i treba da počnemo da razmišljamo o tome da ovu planetu treba da ostavimo pokolenjima koja dolaze i da treba da se ponašamo odgovornije. Da počnemo da razmišljamo da nismo jedini na planeti“, rekla je Aleksandra Ugarski.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]