• Savet Evrope: Ukinuti prijemne na fakultetima u Srbiji

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministarstvo prosvete trebalo bi što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom.

   

  To je samo jedna od preporuka koje su u okviru projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ izradili eksperti Saveta Evrope prof. Ijan Smit i prof. Tom Hamilton, a koji su danas predstavljeni u Beogradu.
   
  Kako se navodi, ministarstvo bi trebalo da obezbedi da novi standardizovani pristup ne prati aranžman privatnih priprema kojim će se ponoviti trenutne prednosti koje ostvaruju imućniji kandidati plaćanjem pripremnih kurseva za prijemni ispit na univerzitete. 
   
  Među preporukama stoji da Vlada Srbije i resorno ministarstvo treba da se posvete postizanju socijalne jednakosti kod prijema studenata na fakultet, da se obezbedi maksimalna nezavisnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i da se obezbedi srazmerna zastupljenost univerziteta u KONUS-u.  Ministarstvu, KONUS-u, ali i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje se preporučuje da podrže razvoj nacionalne kontrole doktorskih disertacija, da se što više rade na engleskom i da se stručnjaci iz inostranstva više uključe u njihovo ocenjivanje.  Takođe se savetuje da se povede nacionalni dijalog kojim bi se naglasila važnost kandidovanja za doktorske studije na osnovu akademske motivisanosti. 
   
  Ovaj dijalog, takođe, bi trebalo da naglasi opasnosti koje „prekomerna opsednutost“ sticanja zvanja doktora nauka isključivo zbog percipiranog političkog ili socijalnog statusa predstavlja za akademski integritet„, navodi se u preporukama. 
   
  Predstavnici Saveta Evrope osvrnuli su se i na korištenje elektronskih uređaja za prepisivanje na ispitima, a da bi se to sprečilo fakulteti treba da nabave opremu za ometanje. 
   
  U anketama koje su rađene u zemljama članicama EU čak 34 odsto građana veruje da postoji korupcija u obrazovanju počev od predškolskih ustanova do fakulteta. 
   
  Projekat „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“ počeo je da se sprovodi u aprilu, trajaće dve godine, a zajednički ga finansiraju Savet Evrope i Evropska unija sa 800.000 evra.

  Ministarstvo prosvete trebalo bi što hitnije da zameni prijemne ispite na fakultetima standardizovanim državnim maturskim ispitom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija