• Servis Nacionalne dečje linije prošle godine pozvalo 90.000 mladih – najviše se žale na narušene porodične odnose i nerazumevanje okoline

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Samo tokom protekle godine servis Nacionalne dečje linije pozvalo je 90.000 mladih koji imaju probleme. Najviše se žale na narušene porodične odnose i nerazumevanje okoline.

  Svakoga dana telefon Nacionalne dečje linije zazvoni više od dvesta puta. Linija je dostupna 24 sata dnevno, preko cele godine.

  „Veliki broj tema nam se tiče mentalnog zdravlja mladih, načina na koji oni razumeju sve ove promene koje su se dešavale. Onda, u sklopu toga vršnjački, partnerski odnosi, odnosi u porodici su isto tako zastupljeni kao tema, škola, uspeh u školi“, kaže Kosta Gajić, rukovodilac NADEL telefonske linije.

  Od prošle godine radi i čet i Vajber čet aplikacija. Svi koji imaju bilo kakav problem mogu im pristupiti potpuno anonimno i dobiti savete od stručnjaka.

  „Bilo je značajno da, zbog činjenice da su mladi na internetu, budemo dodatno dostupni, pre svega mladima koji preferiraju komunikaciju u pisanoj formi i na taj način se lakše izražavaju i traže podršku“, dodaje Gajić.

  Savetodavne usluge NADEL-a dostupne su i roditeljima, ali i bakama, dekama, rođacima, komšijama ili nastavnicima ukoliko imaju nedoumice. Važno je da svi znaju da ovakvi servisi rade.

  „Moj apel je da se škole pozabave time i da održe jedan čas o tome kako koristiti ovakvu službu, na koji način se obraćati za pomoć, i čak ohrabriti one koji stvarno imaju problem a često ćute i nisu spremni da o tome govore“, naglašava Snežana Anđelić, psiholog i psihoterapeut.

  U oktobru, Nacionalna dečja linija obeležiće 17 godina rada – za to vreme primili su preko milion i dvesta hiljada poziva. Psiholozi kažu da su problemi dece i mladih svuda u svetu veoma slični. Sve zabrinjava porast nasilja među vršnjacima.

  Samo tokom protekle godine servis Nacionalne dečje linije pozvalo je 90.000 mladih koji imaju probleme. Najviše se žale na narušene porodične odnose i nerazumevanje okoline.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.