• Slede rigoroznije kontrole ugostitelja zbog vaučera

  Turistička inspekcija obavlja pojačan inspekcijski nadzor ugostitelja, koji su se prijavili na listu za subvencionisano pružanje usluga smeštaja, a sa ciljem da se moguće zloupotrebe svedu na najmanju moguću meru, kažu u Ministarstvu turizma i omladine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slede rigoroznije kontrole ugostitelja zbog vaučera
  Foto: Pixabay

  Da podsetimo da je nadzor celog tržišta najavljen i zbog toga što su se odmah posle dodele vaučera na društvenim mrežama pojavili oglasi u kojima se nudi njihova preprodaja. U resornom ministarstvu navode da sistemski način sprečavanja bilo kakve zloupotrebe i kršenja zakona nije moguć, ni u jednoj oblasti, ali zato naši propisi predviđaju kazne koje i te kako mogu i da budu upozoravajuće. Po Zakonu o ugostiteljstvu evidentiranjem korisnika smeštaja na način koji nije propisan zaprećene su za pravna lica, odnosno preduzetnike od 200.000 do 800.000, a za fizička lica od 150.000 do 350.000 dinara.

  S druge strane, zloupotreba subvencija može da sadrži i elemente krivičnog dela, u kom smislu će nadležni organi preduzimati radnje u okviru svoje nadležnosti. Ministarstvo turizma je inače objavilo javnu nabavku za dizajn i štampanje vaučera sa vodenim žigom, pa se u javnosti postavilo pitanje da li je to eventualno zbog zaštite od falsifikovanja. Međutim, kako saznajemo, reč je o vaučerima koji su isti kao i oni koji su štampani prethodnih godina tokom ove akcije, te da se oni ni po čemu ne razlikuju.

  – Vaučeri koje štampa Zavod za izradu novčanica su personalizovani, dakle sa ličnim podacima o korisniku vaučera i podacima o ugostiteljskom objektu u kome se mogu iskoristiti. Kao takvi imaju visok nivo zaštite, a svaki eventualni falsifikat, nesporno upućuje na izvršenje krivičnog dela – navode iz Ministarstva turizma i omladine. Da podsetimo da je prošle nedelje za samo dva sata podeljeno prvih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji i da je, na iznenađenje mnogih, odmah krenula i njihova preprodaja. Međutim, ono što mnogi nisu uzeli u obzir i na šta je turistička inspekcija posebno skrenula pažnju je to da vaučeri nisu ni odštampani, a građani koji su dobili potvrde i dalje ne znaju da li su dobili vaučere. Uobičajena je procedura da se tek proverava dokumentacija koja je podneta. Kako su nedavno za Politiku rekli u Udruženju „Moja Srbija”, akcije poput ovih subvencija u turizmu su pokazatelj koliko će se vaučeri u stvari isplatiti. Tokom poslednjih devet godina promet u domaćem turizmu je višestruko uvećan, a veliki broj građana je našao mogućnost zaposlenja i zarade u ugostiteljskoj delatnosti.

  – Vaučeri su pravi dokaz za to, jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima Srbije i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet – naveli su u ovom udruženju. Oni su, inače, nedavno pozvali nadležne da dodele i dodatne vaučere kako bi svi oni koji su konkurisali mogli da obezbede boravak i odmor u Srbiji. – To bi mnogo značilo i ugostiteljima koji su u obavezi da čuvaju sve rezervacije, a ima ih više od 100.000. Oni bi praktično do novembra morali da čuvaju rezervacije, jer nemaju informacije ko je od gostiju dobio vaučer – objasnili su iz ovog udruženja. Inače, nedavno je ministar finansija potvrdio da će država odobriti dodatne vaučere, ali se za sada ne zna kada će to biti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]