• Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ od danas se nalazi u Beogradu

  Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljena na aukciji londonskog „Sotbija“, od danas se nalazi u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ od danas se nalazi u Beogradu
  Foto: Pixabay

  O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti.

  Muzej grada Beograda je na aukciji „Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“.

  Slika je na aukciji nazvanoj Put svile slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

  Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

  Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa Sotbijem, se u trku upustio uz podršku države.

  Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće Christies 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom Arnautski ratnik.

  Medaković: Prvo carinske i muzejske procedure pa „Odmor bašibozuka“ pred javnost

  Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da je pre izlaganja atrefakta javnosti potrebno da se završe muzejske i carinske procedure.

  „Potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložomo ovo remek – delo javnosti. Verujem da će Jovanovićeva slika izazvati veliko interesovanje poštovalaca vrhunske umetnosti i učinićemo sve da se artefak što pre nađe pred okom javnosti. Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući“ kazala je Medaković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]