Slučajevi trihineloze u Pančevu – kakve simptome izaziva bolest, koliko se leči i kako je sprečiti
Otkriveni su slučajevi mesa zaraženog trihinelozom u Pančevu i Mačvi.

Dok mnogi pripremaju slavske i praznične trpeze, stručnjaci upozoravaju – meso iz domaćinstava mora biti pregledano. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a Nenad Budimović kaže za RTS da ovakva vrsta propusta nije dozvoljena i da je kažnjiva. Ukazuje da je lečenje dugotrajno, jer je bolest uporna. Objašnjava i koji komad mesa treba odneti na proveru, ali i koje temperature ubijaju larve trihinele.
U Pančevu su uhapšene dve osobe osumnjičene za prepodaju mesa zaraženog trihinelozom. Otkriven je i slučaj zaraženog mesa u Mačvi. Nenad Budimović kaže da se trihineloza sporadično javlja, kao i da nije iznenađen novim slučajevima.
„U svakom poslu se dešavaju propusti. Ova vrsta propusta nije dozvoljena i kažnjivo je kada se meso koristi i pušta u promet, a nije pregledano“, dodaje Budimović.
Ističe da je princip da meso uvek bude pregledano.
„Da ne kažem nešto protiv kolega, ali moguće je da ako ima veliki broj uzoraka pregleda se malo brže, sa manje pažnje i dođe do propusta. To ne sme da se događa. To je izuzetno opasna stvar. Znači, ako meso ima pečat da je pregledano, to mora zaista da bude tako“, poručuje Budimović.
Ministarstvo poljoprivrede: Slučaj trihineloze pod kontrolom
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je slučaj trihineloze kod svinjskog mesa pod kontrolom, ističući da je pravovremeno reagovala veterinarska inspekcija.
U saopštenju se ističe da je veterinarska inspekcija odmah izašla na teren na gazdinstvo sa kojeg je poteklo meso za koje je utvrđeno da je zaraženo trihinelom i izvršila je službeno uzorkovanje sumnjivog mesa i metodom veštačke digestije potvrđen je nalaz prisustva larvi trihinele spiralis u mesu.
„Deo tog mesa je konzumiralo više lica, dok je deo prodat i deo skladišten, a to sve po dobijanju prvobitne informacije od veterinara da je meso zdravstveno ispravno i da može da se konuzmira. Sva lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim mesom su identifikovana, blagovremeno obaveštena i upućena u epidemiološku službu radi daljeg praćenja zdravstvenog stanja“, navedeno je u saopštenju.
Prema dostupnim podacima Doma zdravlja Pančevo, svih 17 lica je pod medicinskim nadzorom i terapijom, bez uočenih simptoma oboljenja do današnjeg dana.
Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je veterinarska ambulanta „Savić“, u kojoj je izvršen sporni pregled, radila suprotno važećim propisima, bez neophodnih odobrenja i sertifikata za pregled mesa na prisustvo trihinele. Ambulanti je zabranjeno obavljanje veterinarske delatnosti i pregleda mesa na prisustvo trihinele, a zaraženo meso je predato na uništenje.
Na pitanje zašto se to dešava, kaže da do toga dolazi u slučaju neke manje infestacije parazitima u mesu koje se teže pronalaze prilikom pregleda.
„Onda nekom klasičnom metodom, kako ide pregled po površini preparata na mikroskopu, odnosno trihinoskopu, jednostavno se ne obrati pažnja. Znači, mora detaljno i najbolje je naravno koristiti metode digestije koje se upotrebljavaju u industrijama“, dodaje Budimović.
Poručuje da je u vreme svinjokolja i praznika važno reći ljudima da obrate pažnju na sve proizvode koji nisu termički obrađeni.
„Mi pravimo kobasice koje se suše, suvo meso – sve su to rizični proizvodi koji mogu da sadrže larve trihinele, odnosno parazit u mesu“, dodaje Budimović.
Kako se bolest ispoljava i koliko traje lečenje
Bolest trihineloza se ispoljava različito u zavisnosti od količine parazita koji se unesu u organizam, objašnjava Budimović.
„Manji broj može da uđe u organizam i da ne izazove simptome, da se jednostavno učaure tj. kalcifikuju u mišićima i možda posle dve ili tri godine budu aktivni i dođe do bolest“, dodaje Budimović.
Napominje da bolest ima tri faze.
„Prva je ona kada larve koje su unete se oslobađaju iz tog proizvoda, odnosno hrane koja je uneta, prolaze kroz creva, želudac, ulaze u krvotok i putem krvi dolaze u sve mišiće u organizmu. Mučnina, bol u stomaku, možda se javi i dijareja, bolovi u mišićima, povišena temperatura, mogu da budu i neke alergijske reakcije da otiču oči, lice i tako dalje“, navodi Budimović.
Kaže da ako su konzumirani proizvodi od svinjskog mesta, a ovi simptomi se jave posle dva ili tri dana, velika je verovatnoća da se radi o trihinelozi.
Ukazuje da je lečenje dugotrajno, jer je bolest uporna.
„Zato što ti paraziti mogu da se učaure u mišićima i onda kalcifikuju. Stvara se kao mala kuglica koja stoji u mišićima i u nekom trenutku može da bude aktivna“, dodaje Budimović.
Koji komad mesa treba odneti na proveru
Govoreći o tome koliko ljudi nose meso na proveru, Budimović kaže da je taj procenat dosta visok u odnosu na prethodni period.
„Apelujem da ljudi to rade. Ništa se ne gubi, pregled nije neki iznos novca koji u poređenju sa zdravljem ne može ni da se komentariše“, savetuje Budimović.
Na pitanje da li je važno koje parče mesa se nosi na proveru, Budimović kaže da jeste i da je to ključno.
„Baš zbog toga što su karakteristični mišići dijafragme za pronalaženje parazita, jednostavno se uzima tu. Ne vredi uzimati od buta, od plećke, jer tu može da se dogodi da nema dovoljan broj larvi i da nalaz bude negativan“, objašnjava Budimović.
Koje temperature uništavaju trihinelu
Napominje da trihinela ne može da se otkrije golim okom.
„To je parazit koji je veliki dva do tri milimetra ženke, mužjaci su nekih milimetar i po. Kada se oplodi ženka, izlaže larve koje su još sitnije. One putem krvotoka mogu da dođu do ćelija u mišićima. Meso nije pokvareno, ne može na osnovu boje, mirisa, konzistencije da se primeti i tu je ta opasnost zašto mora da ide na pregled“, naglašava Budimović.
Napominje i da jedino temperaturni režim niske, minusne temperature i plus temperature može da uništi larve trihinele.
„Nijedan drugi postupak sušenja, soljenja, dimljenja ne važi za trihinelu i ne može da je uništi. Temperatura najmanje 72 stepena u centru proizvoda, treba da se termički obradi 10 minuta da bismo mogli da kažemo da je uništena trihinela ili na nekih minus 15 do minus 20 stepeni“, ističe Budimović.
