• Srbija dobija još 160 poreskih policajaca

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vlada je utvrdila mere za suzbijanje sive ekonomije u 2018. godini koje predviđaju i zapošljavanje 160 poreskih policajaca, ali i specijalizaciju 50 sudija za vođenje sporova u ovoj oblasti.

   

  To znači da će država dodatno pojačati kontrolne mehanizme kako bi se smanjilo nelegalno poslovanje zbog kojeg Srbija dnevno gubi osam miliona evra. Tako stoji u zaključku Vlade o sprovođenju akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, kojim bi njeno učešće u BDP-u trebalo smanjiti sa prošlogodišnjih 30,1 na 26,7 odsto. Da bi se ovako visok cilj realizovao mora da se reorganizuje mreža Poreske uprave, ali i da se sve institucije koje imaju kontrolnu funkciju povežu u jedinstven sistem.
   
  Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 tvrdi da je pojačavanje sveokupanog nadzora nad tokovima sive ekonomije nužnost jer u protivnom rezultati postignuti u fiskalnoj konsolidaciji mogu da budu dovedeni u pitanje.
   
  U prvom kvartalu naredne godine trebalo bi da se uposli 160 poreskih policajaca, a za pedesetak već zaposlenih biće organizovana posebna obuka. Naime, jačanje kadrovskih kapaciteta Poreske uprave je ključ za otkrivanje nelegalnog poslovanja jer se pokazalo da su efekti zapošljavanja 100 inspektora ove godine veliki. Procenjuje se da će se njihovim angažovanjem do kraja godine siva ekonomija smanjiti za dva odsto u odnosu na 2016. Drugim rečima, državi se to višestruko isplatilo, a novac za novo zapošljavanje će biti projektovan budžetom za 2018„, objašnjava neimenovani sagovornik beogradskog lista.
   
  On dodaje da je analizom Koordinacionog tela utvrđeno da samo jačanje poreske policije nije dovoljno.
   
  Poreski policajci nemaju adekvatnu podršku u sudovima jer specifičnost ovih krivičnih dela traži specijalizaciju sudija. Praksa je pokazala da nedovoljno poznavanje ove oblasti produžava krivične procese. Zato je kao posebna mera utvrđena edukacija 50 sudija specijalizovanih za procese iz sive ekonomije. Drugim rečima, Vlada ima nameru da se ovim mehanizmima ozbiljno uhvati u koštac sa rak-ranom srpske ekonomije.
   
  Ali, pored represivnih mera, predviđene su i podsticajne koje će znatno rasteretiti privredu, kao što je smanjenje parafiskalnih nameta, ali i poreska oslobađanja u prvoj godini poslovanja kako bi se povećao broj subjekta u legalnim vodama. 
   
  List je u Koordinacionom telu dobio spotvrdu da će se pojačati kadrovski kapaciteti.
   
  Promeniće se i način rada inspekcija. Iskoristiće se podaci različitih organa, kao i podaci o ranijim kontrolama, kako bi kompanije bile svrstane u grupe rizika. Najrigoroznijim kontrolama biće podvrgnuti oni za koje postoje indicije da ne poštuju propise i da vode poslove u sivim vodama„, kaže šefica Koordinacionog tela Dragana Ilić.
   
  Dodajmo da je juče ministar za rad Srbije Zoran Đorđević najavio još oštrije kontrole poslodavaca u cilju sprečavanja „rada na crno“, uključujući i uvođenje „mobilnog inspektora“ koji će proveravati da li je poslodavac uplatio doprinose za zaposlene. Najavio je da će i inspektori rada svakodnevno biti na terenu u svim krajevima Srbije, a ne, kako je rekao, „samo u Beogradu i većim centrima“ kako bi kontrolisali da li poslodavci prijavljuju radnike. 

  Vlada je utvrdila mere za suzbijanje sive ekonomije u 2018. godini koje predviđaju i zapošljavanje 160 poreskih policajaca, ali i specijalizaciju 50 sudija za vođenje sporova u ovoj oblasti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]