• Srbija dobila geostacionarnu orbitalnu poziciju za FSS i BSS satelitsku mrežu

  Srbija je dobila geostacionarnu orbitalnu poziciju i odgovarajući frekvencijski resurs, što je dostignuće od izuzetnog značaja, saopštio je RATEL.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija dobila geostacionarnu orbitalnu poziciju za FSS i BSS satelitsku mrežu
  Foto: Pixabay

  „Satelitska mreža Srbije je upisana u FSS (Fixed Satellite Service) Plan, Appendix 30B i BSS (Broadcast Satellite Service) Plan (Appendix 30/30A), što predstavlja vredan resurs za realizaciju i razvoj satelitskih komunikacija u Srbiji. Srbija je jedna od malobrojnih zemalja koja ima istu orbitalnu poziciju za buduću FSS i BSS satelitsku mrežu, što svakako predstavlja značajnu prednost, a pre svega ekonomsku korist, zbog smanjena troškova realizacije navedenih mreža“, navodi se u saopštenju.

  Svetska konferencija o radio-komunikacijama (WRC23), u organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) održana je u periodu od 20. novembra do 15. decembra u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  RATEL je još 2020. godine podneo zahtev za upis satelitske mreže Srbije u FSS Plan i izmenu orbitalne pozicije satelitske mreže Srbije u BSS Planu.

  Pored toga, RATEL je inicirao i izmenu RR Appendix 30B, radi pojednostavljenja postupka upisa satelitskih mreže u FSS Plan i na ovu temu je otvorena tačka dnevnog reda svetske konferencije AI7 Topic E.

  Inicijativi RATEL-a su se pridružile i administracije sledećih zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Moldavije, Gruzije i Južnog Sudana, koje su takođe podnele zahtev za upis u FSS Plan, navodi se na sajtu Nove ekonomije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija