• SRBIJA: Informatika i zvanično obavezna od septembra

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Informatika će od 1. septembra biti obavezna predmet za učenike petog razreda osnovne škole, epilog je maratonske sednice Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), koji je u utorak, 11. aprila usvojio novi nastavni plan za peti i šesti razred osnovne škole.

  Zbog velikog broja primedbi, pre svega na uvođenje blok nastave u sedmom i osmom razredu iz informatike i tehničkog, Ministarstvo prosvete je na samoj sednici povuklo predloženi nastavni plan za sedmi i osmi razred.

  Novi plan za peti razred predviđa ukidanje izbornih predmeta, koji će se od septembra u osnovnim školama realizovati kroz sekcije, a sadašnji treći čas fizičkog vaspitanja – izabrani sport, izvodiće se kao obavezne vannastavne aktivnosti. Promene donose i rasterećenje petaka brojem časova obaveznih predmeta, sa zakonski definisanih 25 na 24. Predstavnici stručnih društava nastavnika istorije i geografije predložili su da im se dodeli još po pola časa, koji bi se smenjivali na nedeljnom nivou, ali taj predlog nije prihvaćen, uz obrazloženje da sada postoji veliki prelaz iz četvrtog u peti razred, upravo što se tiče broja časova obaveznih predmeta.

  Na sednici je rečeno da Ministarstvo prosvete još nije omogućilo tehničke preduslove za uvođenje obavezne informatike, jer su, kako je rekao predsednik NPS Aleksandar Lipkovski, mnoge od planiranih aktivnosti u budućem vremenu. Veći deo sednice vodila se polemika da li će ove promene dovesti do tehnoloških viškova, što je demantovala pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković. Ona je rekla da će Ministarstvo promeniti pravilnik o normi nastavnika, te da oni koji su predavali izborne predmete neće ostati bez časova.

  Današnjoj sednici u više navrata obeležila je oštra polemika predsednika NPS Aleksandra Lipkovskog sa pomoćnicom ministra, a potom i sa Gordanom MIjatović, zamenicom direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je obrazložila predlog novog nastavnog plana. Lipkovski je ocenio kao “skandalozno” to što Ministarstvo prosvete nije saopštilo imena članova radnih grupa koji su radili predlog novog plana, kao i programa za peti razred i upitao da li treba da se obrati povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću da bi taj podatak dobio. Rasprava o predlogu novog nastavnog programa za peti razred je odložena za narednu sednicu 9. maja.

  Piše: V. A. Danas

  Informatika će od 1. septembra biti obavezna predmet za učenike petog razreda osnovne škole, epilog je maratonske sednice Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), koji je u utorak, 11. aprila usvojio novi nastavni plan za peti i šesti razred osnovne škole. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]