• Srbija obeležava Dan državnosti

  U Srbiji se danas obeležava 15. februar – Dan državnosti, u znak sećanja na 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija obeležava Dan državnosti
  Foto: Pixabay

  Na zboru starešina u Orašcu 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Đorđe Petrović Karađorđe.

  U narednih nekoliko godina ustanička vojska pod njegovim vođstvom u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

  Takođe, 15. februar obeležava se i zbog 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

  Dan državnosti se na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima obeležava neradno dva dana 15. i 16. februara.

  Praznik Dana državnosti određen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

  Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]