• Srbija preuzima predsedavanje CEFTA sporazumom

  Srbija od danas preuzima jednogodišnje predsedavanje Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija preuzima predsedavanje CEFTA sporazumom
  Foto: Unsplash

  Prioriteti predsedavanja Srbije CEFTA sporazumom tokom 2024. godine biće, između ostalog, konsolidacija i jačanje sprovođenja sporazuma, olakšavanje trgovine robom i uslugama među CEFTA stranama, kao i digitalizacija.

  Neke od mera na kojima će biti fokus uključuju pilotiranje zajedničkih carinskih akcija, razmenu podataka, rad ka međusobnom priznavanju programa ovlašćenih privrednih subjekata CEFTA strana, elektronsku trgovinu, olakšavanje prometa voća i povrća.

  Osim toga, prioriteti uključuju i smanjenje troškova trgovine i vremena čekanja na granici, rad na priznavanju profesionalnih kvalifikacija, kao i završetak rada na tekstu novog dodatnog protokola CEFTA o rešavanju sporova.

  Za Srbiju učestvovanje u CEFTA sporazumu, koji se bazira na standardima i principima Evropske unije, znači bolji pristup tržištu za plasman proizvoda i usluga, smanjenje trgovinskih barijera i olakšano poslovanje na nivou regiona.

  CEFTA tržište je za privredu Srbije drugi partner po obimu trgovine, odnosno izvozu i uvozu robe, odmah posle EU.

  Za 11 meseci 2023. godine Srbija je imala više od 5,5 milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA stranama.

  U toj razmeni, Srbija je imala trgovinski suficit veći od 2,5 milijarde evra, koji je bio rezultat uglavnom izvoza električne energije, žitarica i proizvoda od njih, nafte i naftnih derivata, pića i drumskih vozila, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 260,6 odsto.

  CEFTA je trgovinski je sporazum između Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu u skladu sa UN Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

  Bivše članice su Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Mađarska i Hrvatska koje su postale članice Evropske unije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Po deklaraciji čokolada – po ukusu šećerna tabla

  Prevare u vezi sa hranom su problem otkada je proizvodnja postala profitabilna. Gotovo da nema proizvoda u prehrambenoj industriji koji u nekom trenutku nije falsifikovan, od mleka i mlečnih […]