• SRBIJA: Svaka treća žena žrtva porodičnog nasilja strada od vatrenog oružja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Srbiji su od 2012. do 2015. godine 124 žene ubijene u porodičnom nasilju, od kojih 48 vatrenim oružjem.

  Zbog toga je neophodna dosledna primena zakona o oružju i municiji i o sprečavanju nasilja, kao i unošenje rodne dimenzije u vladine politike poput legalizacije oružja, ocenjeno je u petak, 30. juna na predstavljanju studije „Zloupotreba oružja i rodno zasnovano nasilje“.

  Centar za istraživanje javnih politika je saopštio da su učesnici konferencije u Beogradu naveli da je nepoverenje u sposobnost institucija da pruže bezbednost građanima jedan od ključnih razloga za posedovanje oružja, ali i razloga zbog kojih žrtve rodno zasnovanog nasilja i dalje retko prijavljuju nasilje. 

  Ocenjeno je i da je profesionalno i „senzibilisano“ postupanje službenika i službenica institucija u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, a posebno onim koji uključuju upotrebu i pretnju upotrebom oružja, „najveće važnosti za jačanje poverenja u institucije“. 

  Opširnije na sledećem linku. 

  U Srbiji su od 2012. do 2015. godine 124 žene ubijene u porodičnom nasilju, od kojih 48 vatrenim oružjem.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]