• SRBIJA: Svaka treća žena žrtva porodičnog nasilja strada od vatrenog oružja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Srbiji su od 2012. do 2015. godine 124 žene ubijene u porodičnom nasilju, od kojih 48 vatrenim oružjem.

  Zbog toga je neophodna dosledna primena zakona o oružju i municiji i o sprečavanju nasilja, kao i unošenje rodne dimenzije u vladine politike poput legalizacije oružja, ocenjeno je u petak, 30. juna na predstavljanju studije „Zloupotreba oružja i rodno zasnovano nasilje“.

  Centar za istraživanje javnih politika je saopštio da su učesnici konferencije u Beogradu naveli da je nepoverenje u sposobnost institucija da pruže bezbednost građanima jedan od ključnih razloga za posedovanje oružja, ali i razloga zbog kojih žrtve rodno zasnovanog nasilja i dalje retko prijavljuju nasilje. 

  Ocenjeno je i da je profesionalno i „senzibilisano“ postupanje službenika i službenica institucija u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, a posebno onim koji uključuju upotrebu i pretnju upotrebom oružja, „najveće važnosti za jačanje poverenja u institucije“. 

  Opširnije na sledećem linku. 

  U Srbiji su od 2012. do 2015. godine 124 žene ubijene u porodičnom nasilju, od kojih 48 vatrenim oružjem.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]