• Srbija u samom vrhu po broju kliničkih studija za lečenje retke bolesti krvi

  Srbija se nalazi na devetom mestu u Evropi po broju kliničkih studija za lečenje multiplog mijeloma, čime je obolelima od ove retke bolesti omogućen pristup najnovijim terapijama koje nisu na listi RFZO.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija u samom vrhu po broju kliničkih studija za lečenje retke bolesti krvi
  Foto: Olivera Ilić

  Međutim, zemlje centralne i istočne Evrope (CEE), među kojima je i Srbija, kaskaju za ostatkom kontinenta kada je reč o lečenju multiplog mijeloma retke bolesti krvi, rekla je Kejt Morgan, izvršna direktorka MPE (Myeloma Patients Europe) okupljenima na Godišnjem skupu Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.

  “Bosna i Hercegovnina kaska 10 godina u praksama lečenja mijeloma u odnosnu na aktuelne terapije, a u poslednjih 20 godina samo 6 odsto kliničkih ispitivanja o mijelomu je sprovedeno u CEE ”, rekla je ona. Kako je upozorila mnogi inovativni lekovi, koji mogu znatno da poboljšaju ishod bolesti ne stižu do svih pacijenata širom Evrope.

  “Kao rezultat zajedničkog rada struke i udruženja u decembru je na listu RFZO stavljen inovativni lek koji se očekuje u bolnicama krajem maja”, rekla je Snežana Doder, predsednica Udruženja.

  Godišnji skup Udruženja, organizovan u sredu, okupio je lekare, predstavnike farmaceutskih kompanija i pacijente pod sloganom Koračajmo zajedno. Tokom skupa organizovana su dva panela.

  Veći broj kliničkih studija, veća šansa za bolji život

  “Porast respektabilnih kiničkih studija je prilika da se oboleli od mijeloma leče najsavremenijim metodama”, rekla prof. dr Jelena Bila, načelnica odeljenja za multipli mijelom UKCS i predsednica Srpske mijelomske grupe.

  Kako je istakla –  inovativni lekovi i studije mogu značajano da unaprede kvalitet života pacijenata kao i ishod njihovog lečenja.

  Ona je tokom panela “Kvalitet života: šta sve pacijenti treba da znaju?”, naglasila da studije – pre nego što uđu u zemlju prođu rigorozne provere.

  Panelu su pored Bile učestvovale i msc Sandra Bijelac – specijalistkinja socijalne rehabilitacije, psihoterapeutkinja i psihoonkološkinja, primarijus dr Slavica Rajević – specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije, dr sci med Ivana Šarac – doktorka nauka iz oblasti ishrane.

  Govoreći o dostupnosti inovativnih lekova dr Bojan Trkulja, izvršni direktor Udruženja Inovia, istakao je da je u poslednjih četiri godine napravljen veliki iskorak, ali da “smo jako dugo stagnirali” i da taj napredak nije dovoljan da nas još uvek “iščupa iz rupe u kojoj smo”.

  “Mi smo zemlja koja jako malo ulaže u lekove, manje od petine zdravstvenog budžeta. Sistem nije efikasan, ali imamo čvrsta uverenja da će se nastaviti sa njegovim poboljšanjem”, rekao je Trkulja.

  Govoreći na panelu „Prava pacijenata: zdravstvena zaštita i socijalna sigurnost“ poslanica Marina Mijatović – advokatica i narodna poslanica istakla je na papiru Srbija ima solidne propise, ali da nastaje problem u njihovoj implementaciji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]