• Šta je sve potrebno od papira kako bi domaćinstvo dobilo priključak za struju?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  U Srbiji je sve više novoizgrađenih stambenih i poslovnih objekta što zahteva i neophodnu elektroenergetsku infrastrukturu – nove trafostanice i niskonaponsku mrežu. U odnosu na pre pet godina priključak za struju se znatno brže dobija, ali još ima građana koji se žale da dugo čekaju. Predrag Matić, direktor za planiranje i investicije u preduzeću Elektrodistribucija Srbije tvrdi da se rokovi poštuju, ali da problemi nastaju kod same fizičke izgradnje priključka, poremećaja cena na tržištu i neophodne isporuke materijala zbog rata u Ukrajini.
   
  Kako je naveo za RTS, procedura priključenja na distributivni sistem električne energije definisana je Zakonom o energetici i podzakonskim aktima i ista je za sve kategorije potrošača, i za individualna domaćinstva i stambene zgrade i industrijske komplekse.
   
  Dodaje da se priključenje obavlja na osnovu odobrenja operatora distributivnog centra, a to je EPS. Posebno naglašava da je moguće odobriti i priključiti samo objekte koji su legalni, što znači da su izgrađeni u skladu s pravosnažnom građevinskom dozvolom ili su ishodovali rešenje o ozakonjenju.
   
  Takođe, podnosilac zahteva treba da dostavi i dokaz o pravu svojine ili prava korišćenja objekta.
   
  Kod samog fizičkog priključenja stranke i investitori su u obavezi da zaključe ugovor o snabdevanju električnom energijom sa izabranim snabdevačem i da dostave dokaz o ispravnosti instalacija.
   
  – Zakonom su definisana dva roka. Prvi od 15 dana za izdavanje uslova i projektovanje priključenja u objedinjenoj proceduri u procesu dobijanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole za objekat koji se priključuje. I drugi rok je takođe 15 dana za izdavanje rešenja za priključenje u upravnom postupku – objasnio je Matić.
   
  Takođe, zakon propisuje i rok za fizičko priključenje objekta kada se završi izgradnja priključka, izgradi objekat i dostave svi navedeni dokumenti. Taj rok je 15 dana u objedinjenoj proceduri i 7 dana u upravnom postupku da se priključi objekat na sistem.
   
   
  Zašto se građani žale
   
  Dosta građana se još uvek žali da se ti rokovi ne poštuju i da na priključenje čekaju i više meseci.
   
  – Odgovorno tvrdim da se rokovi u elektrodistribuciji poštuju. Potencijalni problemi nastaju kod same fizičke izgradnje priključka. Mi priključke gradimo preko izabranih izvođača radova, moramo da ishodujemo kao investitori celokupnu investiciono tehničku dokumentaciju i to nam oduzima dosta vremena – ukazuje Matić.
   
  Takoće, navodi i da je problem rat u Ukrajini, jer je došlo do poremećaja cena na tržištu, rokova za isporuku neophodnog materijala koji koriste za priključke.
   
  Šta savetujete građanima koji kupuju stan ili grade kuću i žele priključak za struju?
   
   
  Ko su prozumjeri
   
  Elektrodistribucije od ove godine imaju još jedan posao priključenje takozvanih prozumjera. To su građani i preduzeća koji na svoje krovove stavljaju solarne panele, struju proizvode za sebe, a višak daju u mrežu.
   
  – Postojeći korisnici prozvedu određeni objekat i proizvedenu energiju koriste za sopstvene potrebe, a eventualne viškove distribuiraju u elektromrežu da bi te viškove kasnije, kada je proizvodnja manja od potrošnje koristili. Mreža tu služi kao neko skladište električne energije – pojašnjava Matić.
   
  Kako je istakao, velika je zainteresovanost i „do sada su priključena 154 domaćinstva, 19 industrijskih objekata. Takođe, u postupku je još 245 domaćinstava, jedna stambena zajednica i 96 industrijskih korisnika“.
   
  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je u Petrovcu na Mlavi, gde je obišla kompaniju Eko step pelet, da ugradnja solarnih panela može da doprinese smanjenju energetske krize i pozvala sve građane i privredne subjekte da se uključe u proizvodnju električne energije.
   
  – Subvencija će biti dokle god bude bilo zainteresovanosti da se stavljaju solarni paneli na krovove kuća, fabrika, na kompanije. Mi mislimo u naredne tri do četiri godine da ćemo se isključivo baviti projektima energetske efikasnosti, subvencijama domaćinstvima i kompanijama – poručila je Mihajlovićeva.
   
   

  U Srbiji je sve više novoizgrađenih stambenih i poslovnih objekta što zahteva i neophodnu elektroenergetsku infrastrukturu – nove trafostanice i niskonaponsku mrežu. U odnosu na pre pet godina priključak za struju se znatno brže dobija, ali još ima građana koji se žale da dugo čekaju. Predrag Matić,

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]