• Šta “ Sretenje “ znači Srbima?

  Sretenje, odnosno 15-ti februar, u novovekovnoj srpskoj istoriji jedan je od najznačajnijih datuma. Uoči tog dana 1804-te otpočeo je prvi srpski ustanak u Orašcu, dok je 1835-te izglasan sretenjski ustav, prvi liberalni akt na Balkanu. U tadašnjoj prestonici kneževine Srbije – Kragujevcu, na dan kad je donet ustav održana je i prva predstava, a Joakim Vujić je osnovao prvo srpsko pozorište, čime je udaren i temelj novog kulturnog buđenja našeg naroda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta “ Sretenje “ znači Srbima?
  Foto: Pixabay

  Sa ovog mesta u Kragujevcu pre 189 godina otpočelo je ustavotvorno buđenje koje je postavilo temelje predstojeće državne samostalnosti. U isto vreme otpočela je i izgradnja prvih modernih institucija za kulturu i obrazovanje.

  Razvoj jedne države prati i napredak njenog društva. Knez Miloš Obrenović je uočio 1835. godine dovodio učene Srbe u Kragujevac, među kojima je bio i Dimitrije Davidović čiji je Sretenjski ustav ukinuo feudalizam, napravio podelu vlasti i uveo prva obeležja jedne države, zastavu i grb.

  „Sretenjski ustav je u tadašnju prestonicu kneževine Srbije, Kragujevac, doneo slobodu i demokratiju a samoj kneževini Srbiji, koja je još uvek bila u vazalnom odnosu, je postavio temelje državnosti i nezavisnosti. Sretenjski ustav je usvojilo oko 2 400 narodnih predstavnika ali je skoro 10 000 znatiželjnika bilo prisutno“ rekao je Bojan Pavlović- v.d. direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac.

  Na isti dan tog 15 februara 1835. osnovano je prvo srpsko pozorište i izvedene su prve predstave pred Miloševom dvorskom svitom.

  “ Za vreme zasedanja skupštine izvedene su četiri predstave. Prva predstava koja je izvedena je bila Fernando i Jarika gde je glavni glumac, reditelj i sve ostalo bio Joakim Vujić i zaista je jedinstvena ličnost srpske kulture, a važno je reći da je to pozorište iako je pre 189 godina nastalo imalo odlike današnjeg modernog pozorišta. Joakim Vujić je te 1835. godine zapalio pozorišni plamen u prestonom Kragujevcu koji i do danas traje“ kaže Vojo Lučić- producent u Knjaževsko- srpskom teatru.

  Knjaževsko srpski teatar i dan danas traje, skoro dva veka od osnivanja pa predstavlja pravo kulturno istorijsko nasleđe Kragujevca, grada koji je ponosan na ulogu prve srpske moderne prestonice.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija