• Šta su glavni uzroci zagađenja vazduha

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i apelovali da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

  U saopštenju se navodi da je zagađenje vazduha, koje je prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, nastalo zbog rada individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 megavata.

  Agencija ističe da se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima i apeluju da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

  Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

  „Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 megavata, na godišnjem nivou 65 procenata, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 procenata, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata“, navodi se u saopštenju koje prenosi RTS.

  Trenutnom zagađenju pogoduje i polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom

  „Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere“, navodi se u saopštenju.

  Uz apel da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti navodi se i da su građani „saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema na čemu država strateški radi“.

  Zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i apelovali da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.