• Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Poslije zabave“

  Dobitnik Ninove nagrade za 2024. godinu je Stevo Grabovac za roman „Poslije zabave“, saopštio je žiri ovog domaćeg književnog priznanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Poslije zabave“
  Foto: Pixabay

  U užem izboru, pored pobedničkog, bili su i romani „Pesma o tri sveta“ (Agora) Vladimira Pištala, „Pakrac“ (Laguna) Vladana Matijevića, „Autosekcija“ (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i „U zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića.

  Odluku je doneo žiri u sastavu: Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).

  Grabovac ispisuje prozu o ocu, zločinu, porodici, prijateljstvu, odrastanju. „Totalni roman!“, ocenjuje izdavač. S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života.

  Tako osvetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasleđuje – dar, spisateljsku osetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom.

  „Poslije zabave“, mada kompoziciono osmišljen u pet delova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton celom narativu: „I onda počinje oluja go*ana“.

  „Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svest do njene nemoćnosti“, ocenjuje izdavač.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]