• Stigla dva rasklopljena „miga“ iz Rusije, Vulin: Desilo se

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Dva rasklopljena lovca „mig 29“ stigla su u Batajnicu avionom ruskog vazduhoplovstva.

   

  Plan je da delovi svih šest lovaca stignu u Srbiju do petka 6. oktobra.

   

  „Sputnjik“ je ranije pisao da će isporuka šest aviona početi iz Avijacijskog zavoda u Luhovicama pored Moskve.

   

  Sletanju transportnog aviona AN 124 i prijemu vazduhoplova na aerodromu „Batajnica“ prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant RViPVO general-major Ranko Živak. 

  Vulin je, nakon sletanja „Ruslana“ na batajnički aerodrom izjavio da 4. jula od ruske strane stiglo obaveštenje da će dogovor između vrhovnog komandanta Oružanih snaga RF Vladimira Putina i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića biti ispunjen 2. oktobra. 

  „Kao što vidite, to se i desilo i 2. oktobra 2017. godine prva dva MiG-a iz vojnotehničke pomoći koju smo dobili od Oružanih snaga Ruske Federacije stigla su na aerodrom „Batajnica“. Do petka, stići će i preostala četiri aviona i moći ćemo sa ponosom da kažemo da prvi put od 1987. godine naše vazduhoplovstvo dobija nove aparate“, rekao je Vulin. 

  Velika je stvar što uspevamo da se izborimo ne samo za poboljšanje položaja naših pripadnika, već i da naša armija bude snažnija, organizovanija i savremenija – dodao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da je danas veliki dan za našu Vojsku i naše Ratno vazduhoplovstvo, jer posle, praktično, desetine godina dobijamo avione, što je veoma značajno za ukupnu odbrambenu sposobnost naše zemlje. 

  On je zahvalio predsedniku Republike Srbije i Vladi što su obezbedili vazduhoplove i naglasio da je današnjim činom naše vazduhoplovstvo spaseno. 

  Komandant RViPVO general-major Ranko Živak naglasio je da je ovo istorijski dan za naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, dodajući da će ovi vazduhoplovi biti značajan doprinos našim sposobnostima i da će pripadnici RViPVO dati sve od sebe da bi bezbednost Republike Srbije i njenog vazdušnog prostora bila na najvišem nivou. 

  Neki građani okupili su se u blizini vojnog aerodroma kako bi zabeležili dolazak „antonova“, javljaju „Večernje novosti“. 

  Ruski „migovi“ nedavno su osveženi novom bojom u avio-zavodu u Moskvi, a nakon toga rastavljeni, kako bi u delovima bili dopremljeni u Srbiju. 

  Sa „migovima“ stižu i ruski tehničari koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama, javlja „Sputnjik“. 

  Svečanost je pratio defile jedinica Vojske Srbije. 

  „Migovi“ imaju nove oznake – boje srpske trobojke. 

  Šest „migova“ stiže kao donacija Rusije, s tim što će biti neophodan njihov remont nakon promocije, navodi „Blic“.

  Dva rasklopljena lovca „mig 29“ stigla su u Batajnicu avionom ruskog vazduhoplovstva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]