• Strah od bliskosti sve prisutniji

  Ubrzan način života mladim ljudima otvara razne mogućnosti kada je reč o poslu, ali i o međuljudskim odnosima. njih se najčešće dotaknemo i o njima promišljamo potaknuti različitim događajima ili datumima. Danas, 14-og februara, osim Svetog Trifuna, obeležava se i Sveti Valentin, poznatiji kao dan zaljubljenih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Strah od bliskosti sve prisutniji
  Foto: PxHere

  Savremeni uslovi života i način komuniciranja, doprineli su tome da se pojam ljubavi i odnosa, i to ne samo partnerskih, umnogome promeni. Ubrzan tempo svakodnevice nameće model ponašanja u kojem se poštuje i zadovoljava forma, a suština izmiče. Sve zajedno dovodi do toga da je strah od bliskosti sve prisutniji.

  „Bliskost sa partnerom znači potpuno otkrivanje nas i naših emocija. Postajemo ranjivi i plašimo se povreda“ kaže Jelena Lončar, psihološkinja .

  A da bismo uz nekoga trajali, potrebno je da shvatimo da su i kapaciteti za razmenu različiti.

  “Ja nisam pristalica toga da mi ne očekujemo ništa od odnosa kako se ne bismo razočarali. Ukoliko nekome pružamo pažnju i ljubav naše vreme i resurse, sasvim je prirodno da očekujemo da nam donekle bude vraćeno”.

  Sposobnost da se prilagodimo i učimo, veoma je važna jer na značajne promene u odnosima koji su nam važni, najviše možemo da utičemo sami.

  “Mi to treba da osvestimo da je život pun polariteta, kako postoji lepo tako postoji i ružno, dan i noć, toplo hladno, tako i u emocijama i ljubavi.”

  Jake veze u detinjstvu mogu da osnaže i budu priprema za ostvarivanje zdravih odnosa tokom adolescentskog perioda i kasnije.

  “Mi kroz detinjstvo svašta nosimo u sebi preuzeli smo iz primarnih porodica model ponašanja. Možda smo u nekom momentu bez kapaciteta da volimo. To može da se razvije radom na sebi, da vidimo gde smo deficitarni, oštećeni kao mali”.

  A iskrenost je i kada se osvesti koliko je važna i posebna jedna vrsta ljubavi – ljubav prema sebi. Stručnjaci poručuju da voleći sebe, ne zanemarujemo druge. Naprotiv, sposobniji smo da pružimo više onima do kojih nam je stalo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]