• Srbija

  Nema porodične bez društvene sigurnosti – danas je Međunarodni dan porodice

  Bez zdrave porodice nema zdravog društva. Prošlogodišnje tragedije opomena su nam svima da suštinski moramo više i bolje da se bavimo decom i porodicom. Da bi se izgradila na zdravim osnovama i očuvala, potrebno je i da društvo pruža osećaj sigurnosti, smatra naša sagovornica porodični psihoterapeut Ivana Muškinja.

  Ugo­sti­te­lji tra­že sma­nje­nje PDV-a na hra­nu

  Udru­že­nje ho­te­li­je­ra i re­sto­ra­te­ra Sr­bi­je HO­RES pred­lo­ži­će Vla­di Sr­bi­je i re­sor­nim mi­ni­star­stvi­ma sma­nje­nje sto­pe PDV-a na hra­nu u ho­te­li­ma i re­sto­ra­ni­ma s do­sa­da­šnjih 20 na 10 od­sto. Ti­me bi se Sr­bi­ja pri­dru­ži­la gru­pi od vi­še od 20 evrop­skih ze­ma­lja ko­je već ima­ju re­du­ko­va­nu po­re­sku sto­pu na ove uslu­ge.

  Kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Mišela Blanuša nominovana za ICOM nagradu

  Na listi nominovanih za Nagrade Nacionalnog komiteta ICOM Srbije, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Mišela Blanuša nalazi se u užem krugu od pet kandidatkinja za nagradu u kategoriji stručnjakinja. U 2023. godini svoja iskustva je usmerila na timski rad na izložbama iz kolekcije MSUB koje su kroz različite koncepcije u svom fokusu imale istorijski značajna dela i umetničke pojave i prakse, koje su obeležile modernu i savremenu umetnost 20. i 21. veka.

  Građani i privreda plaćaju više od 2.000 taksi i naknada – može li reforma odvojiti žito od kukolja

  U Srbiji postoji više od 2.000 republičkih i lokalnih taksi i naknada koje plaćaju građani i privreda. Direktor odeljenja Naleda za konkurentnosti i investicije Dušan Vasiljević kaže za RTS da nisu svi ti neporeski nameti potpuno opravdani, kao i da često za istu administrativnu radnju morate da platite dve takse. Zbog toga je, ističe, neophodna reforma i uvođenje jedinstvene baze podataka neporeskih dažbina.

  Univerzitet u Beogradu među 1, 8 odsto najboljih na svetu

  Univerzitet u Beogradu pozicioniran je u prvih 1,8 odsto univerziteta od ukupno 20.966 rangiranih univerziteta širom sveta, prema najnovijoj listi Global 2000 Centra za svetsko rangiranje univerziteta (Center for World University Rankings), a koja je zvanično objavljena u ponedeljak 13. maja.

  Za buduće brucoše 26.438 mesta na Beogradskom univerzitetu

  Univerzitet u Beogradu (UB) je raspisao konkurs krajem prošlog meseca za 369 studijskih programa u školskoj 2024/2025. od čega je 101 na osnovnim akademskim studijama, a ukupan broj mesta za buduće brucoše iznosi 26.438.

  Nemačka povukla sa tržišta suve vrganje iz Srbije

  Nemačka je povukla sa tržišta suve vrganje poreklom iz Srbije. U ovim pečurkama su, kako je objavio RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani – pronađeni ostaci pesticida hlorpirifos (Chlorpyrifos) .

 • Deset godina od velikih majskih poplava – šta smo naučili i treba li da strahujemo da 2014. može da se ponovi

  Navršava se deset godina od velikih poplava koje su zahvatile Srbiju 2014. godine u kojima je stradalo 57 osoba. Simbol stradanja postao je Obrenovac. Oko 90 odsto naselja bilo je potopljeno, a gotovo 9.000 stanovnika evakuisano. Tada se govorilo o stogodišnjim vodama, rekordnim vodostajima velikih reka i bujičnih potoka. Koliko smo naučili iz tih poplava i treba li da se pribojavamo da do njih ponovo može doći?

  NBS: Međugodišnja inflacija u aprilu ostala nepromenjena, 5 odsto

  Međugodišnja inflacija u aprilu ove godine ostala je nepromenjena, na nivou od pet odsto, dok je bazna inflacija, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta nastavila da usporava, spustivši se na nivo od 4,8 odsto međugodišnje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

  Naučni piknik-Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

  Treći Naučni piknik, naučni događaj za sve uzraste, održaće se 17. i 18. maja pod sloganom “Misli zeleno” u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, u ulici Kneza Višeslava 1. Svi su dobrodošli, a na gostima je samo da ponesu dobro raspoloženje i opremu za piknik, a sve ostalo smo mi obezbedili – sjajan celodnevni program u kome učestvuje čak 17 fakulteta i drugih organizacija. Piknik će tokom oba dana biti otvoren od 11 do 19 časova. Partner manifestacije je Yettel fondacija.

  Er Srbija pokrenula konkurs za maskotu kompanije

  Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija pokrenula je konkurs za maskotu kompanije i pozvala punoletne građane Srbije da daju predloge kreativnog rešenja i imena buduće maskote, saopštila je danas ta kompanija.