• Subvencije Er Srbiji 40 puta veće od „profita“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija u 2016. zabeležio je dobit od 105 miliona dinara (oko 900.000 evra) saopštila je ova kompanija, ali je istovremeno nije objavila je da je primila subvencije od države vredne 4,95 milijardi dinara.

   

  Kako navodi „Danas, subvencije (koje se knjiže kao poslovni prihod) su činile 14 odsto ukupnih prihoda iz poslovanja ove kompanije od oko 320 miliona evra koji su bili veći za pet odsto u odnosu na one iz 2015. godine. Uprkos rastu prihoda iz poslovanja i subvencija (koje su bile milijardu dinara manje nego u 2015) Er Srbija je zabeležila gubitak iz poslovanja od 309 miliona dinara, naspram dobiti iz poslovanja od 487,7 miliona u 2015. godini.

  Dobit je ostvarena pre svega zahvaljujući stavci „ostali prihodi“ od milijardu dinara u kojima su prihodi od naplaćenih penala i naplaćena potraživanja koja su ranije otpisana.

  List „Danas“ piše i da se iz finansijskog izveštaja vidi i kako izgleda partnerstvo Etihada i Republike Srbije u Er Srbiji, što ilustruje i krediti koje su oba vlasnika odobrili ovoj kompaniji.

  Naime, u septembru 2015. godine firma EA partners, firma za posebne namene Etihada zadužena za prikupljanje novca na tržištu i finansijske plasmane osnovana u Holandiji, odobrila je kredit Er Srbiji od 56,5 miliona evra. Tom prilikom su naplaćeni „transakcijski troškovi“ od celih 6,55 odsto ili 3,7 miliona evra za koliko je umanjena suma koju je Er Srbija povukla.

  U maju 2016. godine ista firma je odobrila Er Srbiji kredit od 63 miliona evra uz istu proviziju od 6,55 odsto odnosno 4,1 miliona evra. Godišnja kamatna stopa na oba (petogodišnja) kredita je 6,95 odsto uz kvartalno uvećanje od 0,17 odsto.

  Da bi se stekla slika koliko su to velike kamate, o provizijama da ne govorimo, ilustrativan je podatak da je država Srbija preko Fonda za razvoj u januaru ove godine odobrila Er Srbiji kredit od 14 miliona evra po kamatnoj stopi od 3,5 odsto. Ekonomisti su za Danas ocenili da ovi skupi krediti od strane vlasnika kompanije predstavljaju klasičan primer korišćenja transfernih cena, kao i da državi i subvencijama nije mesto u kompaniji koja se bavi komercijalnim poslovima na tržištu.

  Autor: Danas

  Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija u 2016. zabeležio je dobit od 105 miliona dinara (oko 900.000 evra) saopštila je ova kompanija, ali je istovremeno nije objavila je da je primila subvencije od države vredne 4,95 milijardi dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]