• Švajcarci otkrili visok nivo toksina u mlevenoj paprici iz Srbije

  U mlevenoj paprici poreklom iz Srbije na tržištu Švajcarske otkriven je visok sadržaj alternaria toksina, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Švajcarci otkrili visok nivo toksina u mlevenoj paprici iz Srbije
  Foto: Pixabay

  Visok nivo alternaria toksina tenuazonske kiseline u mlevenoj paprici pronađen je prilikom zvanične kontrole tržišta u Švajcarskoj, navodi se na portalu RASFF.

  Nema detalja o preduzetim merama.

  Navodi se da je maksimalno dozvoljeni nivo ovog toksina u mlevenoj paprici 10000 µg/kg (mikrograma po kilogramu), dok je u mlevenoj paprici iz Srbije otkriveno 15102 µg/kg, praktično 51 odsto više od maksimalno dozvoljene količine.

  Šta je alternaria toksin

  U radu koji je 2014. objavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju mesa pod nazivom “Mikotoksini u lancu ishrane – analiza rizika i značaj za javno zdravstvo” (autora Dragana Milićevića, Jelene Nedeljković-Trailović i Zorana Mašića), navodi se da “podaci o toksikološkim efektima ukazuju da alternaria toksini ispoljavaju citotoksični, fetotoksični i/ili teratogenani efekat”.

  “Alternaria toksini su sekundarni metaboliti plesni roda Alernaria, prvenstveno A. alternata. Pretpostavlja se da grupu alternaria toksine čine oko 30 mikotoksina. Među najznačajnije alternaria toksine spadaju alternariol, arternariol metil etar, altenuen, altertoxin (ATX I, II i III) i tenuazonska kiselina”, navodi se u radu.

  Prisustvo alternaria toksina najčešće je utvrđeno u voću i povrću, međutim, kako se ističe – podaci o zastupljenosti i koncentraciji alternaria toksina u žitaricama su nedovoljni.

  U radu se ističe da se pojava ezofagealnog kancera kod ljudi u pojedinim regionima Kine dovodi u vezu sa prisustvom alternaria toksina u žitaricama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]