• Svaki drugi poslodavac ne zna dovoljno o procesu zapošljavanja OSI

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Poslodavci u Srbiji u velikom broju nemaju negativnih iskustava sa zaposlenima sa invaliditetom – 72 odsto ispitanih, pokazali su rezultati istraživanja Foruma mladih sa invaliditetom sprovedenog u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“.

  Ipak, većina poslodavaca prepoznaje različite barijere u zapošljavanju osoba sa invaliditetom u većem broju.

  Prema istraživanju, koje je dostavljeno Tanjugu, 77 odsto poslodavaca kao glavni razlog za nezapošljavanje OSI navodi da nisu mogli da pronađu odgovarajuće osobe, 54 odsto da imaju nedovoljno znanja o procesu zapošljavanja OSI, dok svaki treći kao razlog navodi da ne poseduje osoblje koje bi pružilo adekvatan vid podrške ovim osobama.

  Prema istraživanju, ovu prepreku neki od poslodavaca prevazišli su tako što su omogućili rad od kuće kao opciju.

  „Hibridni rad i remote rad“, odnosno rad od kuće, dostupni su češće u velikim gradovima poput Beograda i Novog Sada, piše u istraživanju, kao i u preduzećima koja su velika ili srednja.

  „Preduzeća koja već imaju osobe sa invaliditetom koje rade hibridno i remote svedoče da se ovakva praksa pokazala kao izuzetno dobra“, navodi se u istraživanju i ističe da i neka od preduzeća koje su dodatno motivisana da zaposle osobe sa invaliditetom namenski otvaraju pozicije za rad od kuće.

  Istraživanje razlikuje dve grupe preduzeća – prvu čine poslodavci koje nemaju dovoljnu razvijenu svest o značaju inkluzivnosti i nemaju dovoljno informacija o osobama sa invaliditetom, a drugu čine progresivniji poslodavci koje su već integrisali u svojoj kulturi zapošljavanje ovih osoba.

  U prvoj grupi je, kako je navedeno, važna edukacija, u cilju promene svesti poslodavaca od zapošljavanja kao zakonske obaveze ka zapošljavanju osoba sa invaliditetom kao delu korporativnih vrednosti inkluzije, ali i obučavanje poslodavaca da razvijaju individualniji pristup, koji podrazumeva uvažavanje snaga i ograničenja zaposlenih.

  Za obe grupe poslodavaca, kako se navodi, dodatno bi motivišuće bilo stvaranje preduzeća „modela“ na koje ostala preduzeća mogu da se ugledaju.

  Istraživanje je, takođe, pokazalo da je projekat „Posao po meri“ nedavno kao jedan od odgovora na nezaposlenost među osobama sa invaliditetom, predstavio portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom: www.zaposljavanje.fmi.rs , koji povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima.

  „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ je četvorogodišnji projekat, vredan dva miliona dolara, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ga udruženje građana Forum mladih sa invaliditetom, sa partnerima, i biće primenjen na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin i Valjevo, navedeno je u istraživanju.

  Poslodavci u Srbiji u velikom broju nemaju negativnih iskustava sa zaposlenima sa invaliditetom – 72 odsto ispitanih, pokazali su rezultati istraživanja Foruma mladih sa invaliditetom sprovedenog u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.