• Sve veći broj dece oboljeva od dijabetesa, pa čak i ona od nekoliko meseci

  Sa dijabestesom u Srbiji živi oko 770.000 ljudi, a među njima je sve više mališana. Neretko roditelji ne umeju da prepoznaju simptome kod male dece, a ona ne znaju da im objasne šta ih muči.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sve veći broj dece oboljeva od dijabetesa, pa čak i ona od nekoliko meseci
  Foto: Pixabay

  „Pacijenata ima više, a ono što je poseban problem jeste što je među njima sve veći broj male dece. Sve više viđamo mlađu decu, ispod pet godina, koja se pojavljuju zbog simptoma novootkrivenog dijabetesa“, ističe doc. dr Vera Zdravković, endokrinolog sa Dečje klinike u Tiršovoj.

  Prema njenim rečima, dijabetes je mulitfaktorijalna bolest. Postoji nasledna komponenta, ali i faktori sredine koji oštećuju beta ćelije pankreasa i dovode do simptoma dijabetesa posle nekog vremena.

  Srbija spada u grupu zemalja sa velikom incidencom dijabetesa.

  „Dijabetes dobijaju čak i bebe, one mlađe od šest meseci. Sva deca su pogođena i uglavnom imaju tip 1 dijabetesa, taj proces oštećenja ćelija pankreasa duže traje. Ne znamo zašto ni kako nastaje“, navodi doc. dr Vera Zdravković.

  Kod male dece posebno je teško prepoznati dijabetes, jer se deca ne žale na simptome, a roditelji ne mogu da ih lako primete. Ono što mogu da primete jeste da su pelene veoma pune, drastično više nego što su bile. Kod veće dece, simptom bi bio povećan unos tečnosti, pa čak i nekontrolisano mokrenje.

  Roditelji u tim slučajevima treba da se obrate pedijatru, a posle toga jednostavnim analizama urina. Ako je šećer u krvi preko 10, pojaviće se šećer i u urinu. Drugi test je da se izmeri glukometrom, kog ima u svim domovima zdravlja.

  Kada se otkrije dijabetes tip 1, mora se odmah početi terapijom insulinom i veoma je važno početi sa time što pre.

  „Dijabetes tipa 1 ne zavisi od ishrane dece. Naravno da je bolje da se deca što zdravije hrane, ali ona nije uzrok ove bolesti. Mi govorimo roditeljima i deci da je to hronična bolest kao i sve druge i da se sa time potpuno normalno živi i da tu novu dijagnozu uklope u život deteta“, ističe doc. dr Vera Zdravković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija