• Sve više samouslužnih kasa u Srbiji – hoće li ih biti i u drogerijama

  Neki trgovinski lanci u Velikoj Britaniji i Americi postepeno ukidaju samouslužne kase, jer nisu smanjile troškove i ispunile njihova očekivanja, javljaju strani mediji. Smatraju da su uštede male u odnosu na uloženo. Kod nas je situacija drugačija. Vidljiv je porast korišćenja samouslužnih kasa, a neki trgovinski lanci će čak i povećati njihov broj, kažu u Privrednoj komori Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sve više samouslužnih kasa u Srbiji – hoće li ih biti i u drogerijama
  Foto: Unsplash

  Nova tehnologija samouslužnih kasa na zapadu počela je da se primenjuje devedesetih godina prošlog veka, a kod nas dvadesetak godina kasnije. Ovaj trend raste u Evropi. Po broju samouslužnih kasa Srbija parira Hrvatskoj i Sloveniji. U Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini ima ih nešto manje.

  Neki od građana sa kojima je razgovarala ekipa RTS-a kažu da često koriste kase, jer brže završe. Napominju da, međutim, u svakoj radnji važ druga pravila.

  “Meni je to super. Ne znam samo kako je za starije sugrađane. Ne znam da li je to prilagodljivo za njih. Za mene je okej. Samo svaka radnja ima neka druga pravila“, rekao je jedan od anketiranih.

  Digitalizacija trgovine je ono na čemu se insistira.

  “Na današnji dan imamo samouslužne kase u 64 naša objekta i plan nam je da širimo i u narednoj godini na nekih još desetak objekata. Samouslužne kase su se pokazale kao veoma interesantne za naše kupce i to govori i podatak da preko 30 odsto računa u objektima u kojima imamo samouslužne kase prolazi kroz njih. To su uglavnom manje kupovine“, ukazuje Jelena Mitrović iz „Merkatora S“.

  Najviše samouslužnih kasa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

  Kod nas je prošle godine vidljiv porast korišćenja smouslužnih kasa u odnosu na 2022.

  “Možemo reći da je prednost samouslužnih kasa upravo možda neka brzina i konfor i, jednostavno, uglavnom se ne čeka red na samouslužnim kasama. Uglavnom ih koriste mladi i ono što je jako bitno da je na većini njih upravo kartični način plaćanja“, ukazuje Tijana Maljković iz PKS-a.

  Pojedine prehrambene prodavnice koje zasad nisu uvele samouslužne kase, planiraju da ih uvedu do kraja godine.

  “Ono što je takođe bitno je da i neke drogerije planiraju da uvedu samouslužne kas u svoje trgovinske lance“, rekla je Maljkovićeva.

  Najveći broj samouslužnih kasa u Srbiji je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Najviše ih je u hipermarketima i supermarketima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]