• Sve više stranih radnika u Srbiji: Odakle dolaze i na kojim poslovima rade

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Zbog nedostatka radne snage u određenim oblastima, sve više radnika iz Uzbekistana, Pakistana, Nepala, Indije posao nalazi na našem tržištu. Od oktobra prošle godine, kada je nastao deficit kod privrednika, angažovano je nekoliko hiljada stranaca na gradilištima, u poljoprivredi, ugostiteljstvu.  

  Srbija bi u narednih 30 godina mogla da ostane bez petine radne snage, procena je Međunarodnog monetarnog fonda. Nedostatak već postoji, pa se na srpskim gradilištima sve češće angažuju radnici iz Uzbekistana, Indije, Filipina ili Pakistana. Trošak poslodavca da ih dovede je oko 800 evra, uz posredovanje agencije, kojih je sve više.

  „Mi smo licencirana agencija koja rešava deficit, u stvari nezaposlenost u našoj državi i mi smo servis naših privrednika. Mi kao poslodavac ustupamo svoja zaposlena lica“, kaže Biljana Momčilović iz Agencije za zapošljavanje iz Novog Sada.

  Agencija, prema potrebama klijenta, angažuje kvalifikovane radnike. Njihova prava najsigurnija su ako ih angažuje licencirana agencija, piše RTS.

  „Imati dozvolu Ministarstva za rad znači da prosto treba dobro da koordiniramo kada su u pitanju prava samih privrednika i zaposlenih“, dodaje Momčilovićeva.

  Kako ne bi bili žrtve radne eksploatacije ili trgovine ljudima, iz Unije poslodavaca apeluju i na poslodavce i na agencije da se zapošljavanje sprovodi u skladu sa zakonom.

  „To je stvar koju mi moramo da rešimo kroz inspekcijski nadzor, naši zakoni o radu i zapošljavanju su na nivou Evropske unije, ali se moraju poštovati. Jasno je da je vrlo važno da radnik koji dođe ovde ne postane nečiji rob, neke agencije“, ističe Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca.

  Nedostak radnika nije problem samo u našoj zemlji. U Hrvatskoj je za prvih šest meseci ove godine angažovano više od 50.000 stranaca. Prema registru Naleda i portala sezonskiradnici.gov.rs, u poljoprivredi ove godine u Srbiji od 27.000 prijavljenih sezonaca, oko hiljadu su bili stranci.

  „Ovaj trend migracije radnika, naročito na ovakvoj vrsti posla, postoji i u regionu i u celoj Evropi, na kraju krajeva i šire, što smo videli da većina stranih radnika, momentalno, koji su prijavljeni na ovaj način dolaze iz Uzbekistana i Indije, tako da to jeste nešto što je novo“, kaže Isidora Šmigić iz Naleda.

  „To znači da tržište radne snage funkcioniše, poslodavcima to u svakom slučaju ide u korist zato što inače bi bili u situaciji da često nemaju dovoljno radne snage i da onda iz tog razloga ne mogu da ispune one obaveze koje su preuzeli“, poručuje Atanacković.

  Broj stranih radnika u Srbiji se iz godine u godinu povećava. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prošle godine izdato je više od 20.000 radnih dozvola strancima. Zbog nedostatka radne snage, očekuje se da će ove godine taj broj biti znatno veći.

  Zbog nedostatka radne snage u određenim oblastima, sve više radnika iz Uzbekistana, Pakistana, Nepala, Indije posao nalazi na našem tržištu. Od oktobra prošle godine, kada je nastao deficit kod privrednika, angažovano je nekoliko hiljada stranaca na gradilištima, u poljoprivredi, ugostiteljstvu.  

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]