• SVEDOČANSTVO O PROŠLOSTI

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst na makedonskom jeziku.

  U okviru centralne proslave 70-godišnjice od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu 30. oktobra je u holu Skupštine Grada Pančeva otvorena izložba fotografija i umetničkih slika pod nazivom „Doseljavanje Makedonaca u Vojvodinu“.

              Bile su izložene fotografije na kojima je bio predstavljen deo života Makedonaca u prvim godinama posle doseljavanja u Vojvodinu, kao i umetničke slike akademskog slikara Pavleta Kuzmanovskog iz Tetova. Fotografije su deo privatnih zbirki Makedonaca iz Kačareva, Jabuke i Glogonja, a umetničke slike su naslikane specijalno za ovu priliku.

              Cilj je da se posetioci izložbe upoznaju sa načinom života u prvim godinama posle doseljavanja, izgradnjom i uvođenjem infrastrukture u naseljena mesta, kao i da se Makedonci podsete na rodni kraj i svoje poreklo.

              Iako je ova izložba u Pančevu bila postavljena samo jedan dan, pored prisutnih na centralnoj proslavi, posetili su je predsednici Republike Makedonije i Republike Srbije, dr Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić, kao i veliki broj građana Pančeva. Nakon toga su istu priliku imali i žitelji Jabuke i Kačareva.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]