• Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam upis.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu
  Foto: Pixabay

  Pored testiranja kod psihologa u školama, za upis u školu je obavezno lekarsko uverenje koje se dobija u domu zdravlja. Kako bi se dobilo lekarsko uverenje, neophodno je da abudućeg prvaka pregleda pedijatar i uputi na osnovne laboratorijske analize krvi i urina.

  Pregledi kod izabranog pedijatra se zakazaju, a laboratorijske analize budu gotove za jedan dan.

  Nakon osnovnog pregleda pedijatra, slede i pregledi drugih specijalista: oftalmologa, fizijatra, ORL specijaliste, stomatologa, kao i logopeda. U zavisnosti od organizacije domova zdravlja moguće je obaviti i ostale specijalističke preglede u vrlo kratkom roku.

  Pored obavljenih pregleda, potrebno je da proverite i da li je vaš budući prvak primio i sve obavezne vakcine predviđene za svoj uzrast.

  Pred sam polazak u školu, odnosno u predškolskom usrastu, primaju se i nove vakcine, odnosno nove doze prethodno primljenih vakcina i to:

  1. Tetraxim vakcinu protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja 

  2. Inaktivisanu Polio vakcinu protiv dečje paralize

  3. MMR vakcinu protiv morbila,zaušaka i rubele.

  Na šta se najviše obraća pažnja na ovim pregledima?

  Najveći fokus stavlja se na rast i razvoj. Neretko se na pregledima govori i o uhranjenosti dece, potencijalnim deformitetima kičme ili grudnog koša, kao i o ravnim tabanima koji su česti problemi kod dece u ovom uzrastu. Tu su i problemi sa govorom, nedovoljna razvijenost izgovora pojedinih glasova, kao i slabiji vid.

  Kada obavite sve potrebne preglede, primitive vakcine i uradite osnovne analize, vaš predškolac, a budući prvak je spreman za upis! Lekarsko uverenje koje ćete dobiti od svog pedijatra je potrebno poneti u školu prilikom upisa, gde vas očekuju nove instrukcije i uvod u jedno novo poglavlje života.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Pretežno sunčano i toplije

  U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti pretežno sunčano uz promenljivu oblačnost i toplije, samo se posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i jugu […]