• Svi sindikati u prosveti najavili štrajk na početku školske godine

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti, koja okupljaju oko 40.000 zaposlenih, započeće školsku godinu štrajkom zbog novih propisa koji bi, kako ocenjuju, dodatno pogoršali ionako loš položaj i materijalni status školskih radnika.

  Štrajkom 1. septembra nezadovoljstvo će iskazati Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) sa oko 30.000 članova u 750 škola. Plan im je da skrate časove i održe protestne skupove u gradovima i opštinama širom Srbije gde se nalaze njihove podružnice.

   

  Kako je objavila „Politika“, 4. septembra protestovaće Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

  – Tri sindikata organizovaće štrajk upozorenja ujedinjeno. Unija, koja će protestovati ranije, nije nas pozvala. Prvi školski dan nismo hteli da remetimo. Glavni razlog za štrajk su propisi koje donosi Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, koji bi morao da se povuče iz procedure, a inače će 4. septembra biti na javnoj raspravi – kaže Slobodan Brajković, potpredsednik SRPS-a.

  Zakon predviđa ravnopravne odnose za zaposlene u javnom sektoru, ali ne i ujednačavanje cena rada za sve delatnosti na koje se odnosi, što je, kako smatra Brajović, pogubno za prosvetne radnike. Prosveta, svrstana u grupu sa zdravstvom, kulturom i socijalom, mnogo će izgubiti ako se plate ne izjednače, smatraju sindikati.

  – Na primer, naše plate neće biti povećane, ostaće za 30 odsto niže nego u zdravstvu, ali za nas više neće važiti odredbe iz drugih propisa, kao što su Posebni kolektivni ugovor, Zakon o oradu, delimično i Zakon o o osnovama sistema obrazovanja, što nam ide u prilog. Prema visini zarade prosvetni radnici zaostaju 23 odsto za policijom, više od 30 odsto za organima u vladi. Prosečna plata u prosveti je 42.000 dinara, a republički prosek mesečnih primanja za jun bio je 49.780 dinara – rekao je Brajović.

  Za sutra u 10 sati zakazan je sastanak predstavnika sindikata sa premijerkom Anom Brnabić.

  USPRS prva je saopštila da će štrajkovati sa tri zahteva – da se povuče Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, da se protokolom definiše način na koji će zarade prosvetara porasti iznad republičkog proseka, a treći da se promene svi propisi čiji je rezultat masovno ostavljanje prosvetnih radnika bez posla.

  Sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti, koja okupljaju oko 40.000 zaposlenih, započeće školsku godinu štrajkom zbog novih propisa koji bi, kako ocenjuju, dodatno pogoršali ionako loš položaj i materijalni status školskih radnika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]