• Tabaković: Međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,5 odsto

  Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da je procena centralne banke da je međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,5 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tabaković: Međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,5 odsto
  Foto: 013info

  Ona je podsetila da je prethodno, u januaru, međugodišnja inflacija smanjena na 6,4, što je bilo potpuno u saglasnosti sa procenom NBS.

  „Naša je procena da je inflacija usporila dodatno na 5,5 odsto međugodišnje. To još nije ni fleš podatak Republičkog zavoda za statistiku“, rekla je Tabaković.

  Ona je navela da je, uz dobru domaću poljoprivrednu sezonu, najsnažniji dezinflatorni faktor u prethodnom periodu bilo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane na globalnom nivou, koji su prethodno i najviše doprinosili povećanju domaće inflacije.

  „Pored toga, i niže cene energenata, uz razrešenje većeg dela zastoja u lancima snabdevanja, oslabili su inflatorne pritiske. I po osnovu ostalih uvoznih i proizvođačkih cena inflacioni pritisci su oslabili tokom prethodne godine. Na to se nadovezuje i dezinflatorno dejstvo eksterne i domaće agregatne tražnje uz restriktivnije monetarne uslove“, navela je Tabaković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija