• Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da do sada Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a da već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i da je dozvoljeno pravo žalbe na rešenje u zakonom propisanom roku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status
  Foto: Pixabay

  Tanaskovićeva se u Vladi Srbije sastala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva.

  Ministarka je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju gazdinstava u pasivan status.

  Ponovila je da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači.

  „Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke“, saopšteno je iz ministarstva.

  Tanaskovićeva je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG) koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

  Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu, Ministarstvo poljoprivrede navodi da aktivno radi na pronalaženju rešenja, kao i da je u prethodnom periodu održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  „Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate“, navodi se u saopštenju.

  Na sastanku se razgovaralo i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.

  „Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima. Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine“, saopšteno je iz ministarstva.

  Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice tražilo je hitan sastanak sa resornom ministarkom prošle nedelje, kako bi razmotrili ova pitanja, a prisustvovalo je još devet udruženja poljoprivrednika iz Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]