• Tornado i grad odneli, NIS obnavlja krov manastira Vojlovica (FOTO)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO, 29. avgust – Junska oluja sa gradom i pijavicom protutnjala je i preko manastira Vojlovica, spomenika kulture od izuzetnog značaja. Pedeset dana kasnije radi se na sanaciji krova konaka manastira, koji je ponajviše stradao. Zamena crepova i letvi, prezidavanje dimnjaka, ključni su poslovi koji će biti urađeni uz podršku Naftne industrije Srbije. Manastir Vojlovicu danas su obišli član Gradskog veća zadužen za kulturu, Nemanja Rotar, i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Miodrag Mladenović.

  – Radovi na sanaciji su toku. Drago nam je da je NIS Rafinerija nafte izašla u susret do sada potrebi koja ovde postoji. Oštećenja su bila velika. Grad Pančevo je tu ako treba još nešto da se pomogne. Manastir Vojlovica je pored Preobraženske ckrve jedini spomenik od izuzutnog značaja na teritoriji Pančeva. Takvi spomenici moraju da budu zaštićeni, i to je naša obaveza kao grada – izjavio je Nemanja Rotar.

   

  Sanacija štete na krovu, crepa i odžaka, otvorila je i problem trulih letvi, pa i dela greda na manastirskom konaku, čija je zamena neophodna.

  NIS Rafinerija je, da bi pomogla, uradila sve što je neophodno po proceduri. Nabavljen je najkvalitetniji biber crep, biće promenjene letve i prezidani odžaci koji su oštećeni na konaku manastira. Konak će biti doveden u stanje da može da prezimi. S druge strane, važno je da imamo kvalitetan dobar tehnički snimak manastira i konaka i da tako stvorimo osnov za dalja ulaganja u zaštitu – objasnio je Miodrag Mladenović. 

  PANČEVO, 29. avgust – Junska oluja sa gradom i pijavicom protutnjala je i preko manastira Vojlovica, spomenika kulture od izuzetnog značaja. Pedeset dana kasnije radi se na sanaciji krova konaka manastira, koji je ponajviše stradao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]