• U ČAST BORACA

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst na makedonskom jeziku.

  Već nekoliko godina uzastopno Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice i udruženje „Ilinden – Jabuka“ u saradnji sa makedonskom ambasadom, mesnom zajednicom Jabuka i školom „Goce Delčev“ obeležava Dan revolucionarne borbe makedonskog naroda.

              Pred bistom Goceta Delčeva, koja se nalazi u dvorištu istoimene škole u Jabuci, i ove godine su se poklonili i položili cveće predstavnici makedonske ambasade u Beogradu, Grada Pančeva, Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, Novinsko – izdavačke ustanove „Makedonski informativni i izdavački centar“, mesne zajednice u Jabuci, škole „Goce Delčev“, udruženja „Ilinden – Jabuka“, „Vardar – Kačarevo“ i drugi predstavnici makedonskih udruženja i asocijacija.

              O značaju 23. oktobra govorili su ministar savetnik pri makedonskoj ambasadi u Beogradu, Bojan Đorđev, i predsednik Nacionalnog saveta MNZ, Borče Veličkovski. Oni su između ostalog istakli da obeležavanje Dana revolucionarne borbe za Makedonce u R. Srbiji ima posebno značenje, jer ih podseća na deo istorije, ali ih istovremeno i podstiče da i dalje ostanu verni vrednostima koje su do sada negovali.

              – Ovaj dan simbolizuje kontinuitet borbe za nezavisnost. On predstavlja simbol svih nastojanja makedonskog naroda da bude svoj na svome, da bude slobodan. Makedonci su miroljubivi ljudi i uvek su spremni za saradnju gde god da se nalaze. Ove vrednosti imaju i neguju Makedonci koji žive na ovim prostorima, rekao je Bojan Đorđev.

              U čast boraca koji su položili svoje živote u temelje slobode, članovi recitatorske sekcije, koja je sastavljena od učenika koji uče makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture u ovoj školi, recitovali su stihove.

              – Uvek kada nam se Nacionalni savet obrati sa molbom da učestvujemo u obeležavanju nekog praznika ili u programu neke manifestacije, mi se odazovemo i pored toga što ponekad imamo malo vremena za pripremu. Naši učenici, zajedno sa profesorkom koja izvodi nastavu, uvek pripreme odgovarajuće recitacije. Oduševljen sam njihovim nastupima i tempom kojim napreduju u učenju makedonskog jezika, istakao je Milosav Urošević, direktor škole „Goce Delčev” u Jabuci.

              On potpuno podržava učenike i svojim stalnim prisustvom na svim nastupima ih podstiče da rade i da bolje prezentuju naučeno.

              U programu je učestvovao i inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci” koji je u čast poginulih heroja otpevao nekoliko pesama.

   

  Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije.

  Već nekoliko godina uzastopno Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice i udruženje „Ilinden – Jabuka“ u saradnji sa makedonskom ambasadom, mesnom zajednicom Jabuka i školom „Goce Delčev“ obeležava Dan revolucionarne borbe makedonskog naroda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]