• U Kovinu otvorena jedinstvena izložba fotografija 40 tvrđava u Srbiji

  U Centru za kulturu u Kovinu otvorena je jedinstvena izložba „Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije“, autorke Svetlane Dingarac. Prikazane su fotografije i propratni tekstovi o 40 tvrđava, koje je umetnica posetila, a među njima je i kovinska, na obali Dunava.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Kovinu otvorena jedinstvena izložba fotografija 40 tvrđava u Srbiji
  Foto: 013info

  Svoje istraživanje o starim tvrđavama u Srbiji Svetlana Dingarac počela je 2018. godine. Otkrila je da ih ima više od 250. Želja autorke je bila da što više ljudi upozna naše kulturno-istorijsko nasleđe, naročito mladi, i da to bude neka vrsta njene zaostavštine.

  Jer objedinjuje nekoliko mojih ljubavi, a to su ljubav prema istoriji, tradiciji, kulturi, sa jedne strane, zatim arheologiji i arhitekturi“ kaže Svetlana Dingarac, autorka izložbe.

  Foto: 013info

  Svetlana je počela to da radi jer je htela da napravi lepe fotografije, a onda je otkrila nišu, da u celoj toj priči nema nikog drugog ko tako studiozno sve to radi“, navodi Milan Živković, Kulturni centar Kovin.

  Jedna od priča odnosi se i na kovinsku tvrđavu, koja je stara oko 3500 godina. Nastala je u bronzanom dobu.

  Zatim je bila sedište jedne rimske legije. Tu se nalazio grad Kontramargum, preko puta Marguma na ušću Morave u Dunav, a kasnije, za vreme Ugarske, ovde je bio centar Županije“ dodaje Svetlana Dingarac.

  Izložba je zamišljena tako da se uz fotografije nalaze QR kodovi, koji vode do sajta Tvrđave.rs. Tu se ažuriraju podaci o tvrđavama koje umetnica još uvek obilazi.

  Ovde imamo 3 stvari. Ovde su posteri sa tekstom, pored je jedna odabrana fotografija, artistički lepa i zanimljiva, i imamo treću seriju, vinjete, to su fotografije na kojima su ljudi“, naglašava Milan Živković, iz Kulturnog centra u Kovinu.

  Izložba će biti putujuća, proći će i kroz druge gradove koji imaju tvrđave, a cilj je da shvatimo kakvo blago imamo i da se pokrenu institucije i obnove mnoge koje su ruinirane, kao što je to uspešno urađeno u Golupcu ili Ramu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija