• U nedelju u ponoć ističe rok za predaju lista, do sada je RIK proglasio 12

  Dvadeset četvrti dan kampanje za lokalne i parlamentarne izbore u Srbiji. U nedelju u ponoć ističe rok za predaju lista, a najkasnije do 1. decembra je rok da se utvrdi zbirna lista za izbore 17. decembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U nedelju u ponoć ističe rok za predaju lista, do sada je RIK proglasio 12
  Foto: Pixabay

  Republička izborna komisija proglasila je do sada dvanaest lista:

  1. ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane

  2. IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE

  3. DR VOJISLAV ŠEŠELj – SRPSKA RADIKALNA STRANKA

  4. MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLjANjE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri

  5. DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – Srpska koalicija NADA – Novi DSS – POKS – Vojislav Mihailović

  6. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT! – SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – ZA NAŠEG PREDSEDNIKA, ZA NAŠU ZAJEDNICU, ZA BUDUĆNOST!

  7. SRBIJA PROTIV NASILjA – MIROSLAV MIKI ALEKSIĆ – MARINIKA TEPIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐANA, SRBIJA CENTAR, ZAJEDNO, POKRET ZA PREOKRET, UDRUŽENI SINDIKATI SRBIJE „SLOGA“, NOVO LICE SRBIJE)

  8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / USAME ZUKORLIĆ – UJEDINjENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENjA – BOŠNjACI SANDžAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI

  9. SDA SANDžAKA – DR SULEJMAN UGLjANIN SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

  10. ZAJEDNO ZA BUDUĆNOST I RAZVOJ – KOALICIJA ZA MIR I TOLERANCIJU

  11. IZBORNA LISTA NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILjNI LjUDI – VUK JEREMIĆ, DR SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ

  12. DOBRO JUTRO, SRBIJO – Saša Radulović (DJB) – Boris Tadić (SDS) – Ana Pejić (Otete bebe).

  Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, kao i pokrajinski izbori.

  Pokrajinski izbori raspisani su u četvrtak 16. novembra. PIK je proglasio izbornu listu „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“. Proglašena je i lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“, zatim lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, kao i lista „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek!“. PIK je proglasio i liste koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, listu koju je podneo Savez vojvođanskih Mađara, kao i listu „Srbija protiv nasilja“ koju je podnela koalicija „Srbija protiv nasilja“.

  Lokalni izbori biće održani u: Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Loznici, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

  Biće održani i u opštinama: Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

  Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

  Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

  Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

  Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

  Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu.

  Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

  Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu „e-Uprava“.

  Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

  RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]