• U Španiji otkriven povišeni nivo aflatoksina u sojinom proteinu poreklom iz Srbije

    Na tržištu Španije pronađen je, u teksturiranom sojinom proteinu poreklom iz Srbije, povišeni nivo aflatoksina, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U Španiji otkriven povišeni nivo aflatoksina u sojinom proteinu poreklom iz Srbije
    Foto: Pixabay

    U uzorku teksturiranog sojinog proteina, uzetom 8. januara 2025, pronađen je mikotoksin aflatoksin B1 u količini od 11,1 mikrograma po kilogramu, dok je dozvoljena maksimalna količina četiri mikrograma po kilogramu (µg/kg – ppb), objavio je RASFF.

    Rizik po potrošaće označen je kao ozbiljan, stoji na sajtu RASFF.

    U teksturirani sojin protein, između ostalog, spadaju i sojini odresci, komadići i ljuspice.

    Podsetimo, aflatoksini (B1, G1, B2, G2) su najtoksičnija grupa mikotoksina, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Subotica.

    „Najznačajniji predstavnik je aflatoksin B1. Aflatoksini su poznati kao mutagena jedinjenja, teratogena (izazivaju abnormalnosti na fetusu) i karcinogena jedinjenja (naročito za jetru i za bubrege). Sintetišu ih u prirodi vrlo raširene plesni iz rodova Aspergilus, Penicillium i Fusarium. Ljudi su ovom toksinu izloženi konzumiranjem žitarica (kukuruz, ječam), kikirikija i drugog jezgrastog voća. Metaboliti aflatoksina se mogu naći u životinjskim proizvodima odnosno u mleku (u obliku aflatoksina M1), mesu i jajima“, navodi Zavod.

    Zbog specifičnog delovanja, mikotoksine nazivaju još i „tihim ubicama“ i njihov negativni uticaj na ljudsko zdravlje i poljoprivredu su, navodi se – ogromni.

    „Toksično delovanje mikotoksina se razlikuje od ostalih toksikoza. Bolest je izazvana hranom i sezonskog je karaktera, nije infektivna. Delovanje može biti akutno, hronično i specifično što zavisi od doze, vrste mikotoksina, dužine izlaganja i otpornosti organizma. Primarne akutne mikotoksikoze izazivaju trovanja ljudi i životinja i mogu se završiti letalno. U istoriji je zabeležen veliki broj slučajeva masovnog trovanja mikotoksinima. Na primer, u Japanu je zabeležena pojava oboljenja koja je nazvana kardijalni ‘beri-beri’ koje je bilo uzrokovano konzumiranjem žitarica zaraženih plesnima Penicillium vrsta. U Rusiji se desilo trovanje sa prosom i pšenicom koja je prezimila na poljima i bila zagađena Fusarium plesnima. Kod radnika koji su radili na poljima celera zapažene su česte upale kože, što je bio uzrok mikotoksikoze“, navodi se, između ostalog, na sajtu Zavoda za javno zdravlje Subotica.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Sutra oblačno, tmurno i hladno

    Na jugozapadu, jugu i istoku Srbije sutra će biti pretežno sunčano i toplije vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki […]

    Advokatska komora Srbije obustavlja rad na sedam dana

    Advokatska komora Srbije (AKS) izglasala je u subotu na varednoj sednici jednoglasno odluku o sedmodnevnoj potpunoj obustavi rada, u znak podrške zahtevima studenata koji mesecima blokiraju […]

    MUP: Od početka grejne sezone 2.330 požara

    Vatrogasci su od počeka grejne sezone ugasili 2.330 požara, odnosno 10 odsto više nego prošle godine, a među glavnim uzrocima su neispravni dimnjaci i nepažnja prilikom […]