• U Srbiji 13. platu isplaćuje tek petina firmi

  Oko 17 odsto kompanija u Srbiji isplaćuje radnicima 13. platu, pokazuje istraživanje Mreže za poslovnu podršku koje je preneo Forbs.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji 13. platu isplaćuje tek petina firmi
  Foto: Pixabay

  Stručnjaci, sindikati i poslodavci nisu zadovoljni ovim rezultatom, ali uglavnom ističu da je to odraz ekonomske situacije u kojoj posluje privreda.

  „Unija poslodavaca smatra da bi bilo korisno i dobro i da treba težiti tome da to bude jedan ustanovljeni običaj da sve firme treba da isplaćuju 13. platu, ali je činjenica da često veliki broj firmi nema tu mogućnost“, kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da postoji više od 400 hiljada različitih kompanija i da se one značajno razlikuju po načinu poslovanja i neke od njih nisu u mogućnosti da isplate 13. platu zbog gubitaka.

  Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da je pocenat isuviše mali, ali da je situacija takva kakva jeste i za sindikate nije pozitivna.

  „Znam za nekoliko velikih kompanija koje isplaćuju 13. platu, ali taj procenat mora da bude znatno veći jer u krajnjoj liniji radnici su ti koji su doveli do povećanja profita i do boljeg poslovanja“, dodaje Savić.

  Ekonomista Milan Kovačević smatra da u Srbiji domaća privreda nije dovoljno rentabilna, da profiti nisu uporedivi sa profitima kompanija u nekim drugim zemljama i da se moraju stvoriti povoljniji uslovi za poslovanje, koji sad nisu dobri, a kako bi se poslodavci izdašnije ponašali.

  Kovačević smatra da su stranim ulagačima dati mnogo povoljniji uslovi za poslovanje, kroz razne subvencije i da je teško domaćim preduzećima u konkurenciji „sa onim koji su došli sa subvencijama da rade ovde“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija