• U Srbiji 2023. bilo 13 donora organa, potrebno bar 50-60

  U Srbiji je u 2023. godini bilo 13 donora organa, a adekvatan broj donora, u odnosu na broj stanovnika, bio bi između 50 i 60, izjavio je danas predstavnik Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Vojislav Radosavljević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji 2023. bilo 13 donora organa, potrebno bar 50-60
  Foto: Pixabay

  „Zdravstveni sistem koji može da zadovolji potrebe svojih pacijenata, građana, treba da ima 10 donora na milion stanovnika godišnje. To znači da bi u Srbiji, broj od 50-60 donora bio adekvatan i koji bi pomogao da se smanjuju liste za transplantacije“, rekao je Radosavljević novinarima u Beogradu, prilikom obeležavanja Svetskog dana bubrega.

  Od tih 13 donora, kako je dodao, transplanitrano je 35 organa i šest rožnjača, od čega su najveći deo bili bubrezi (23), kao i pet srca i četiri jetre.

  Uz transplantaciju bubrega od donora (kadaverične transplantacije), prema rečima Radosavljevića, tokom 2023. godine obavljeno je i 29 transplantacija bubrega od srodnika pacijenata, takozvanih „živih transplantacija“.

  Radosavljević je dodao da je od početka ove godine bilo šest živih transplantacija bubrega i jedna kadaverična transplantacija dva bubrega, kao i da su sve transplantacije bile uspešne.

  Prema njegovim rečima, sistem je nakon pandemije koronavirusa od 2020. do 2022. godine bio u jako lošem stanju, te da su u 2023. godini ostvareni solidni rezultati zdravstvenog sistema, ali nedovoljni za pacijente, zbog čega sistem mora da radi na poboljšanju stanja u više segmenata procesa transplantacije ljudskih organa.

  „Ministarstva, svi segmenti društva, mediji, javna glasila, moraju da utiču da imamo veći broj donora, a država mora da osposobi sistem da može da našim pacijentima da kvalitetnu mogućnost transplantacije – od dobre tehničke podrške, edukacije lekara, do toga da svaka transplantacija koja se učini bude kvalitetna i učini da naši pacijenti budu ozdravljeni“, kazao je Radosavljević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija