• U srednja i mala preduzeća investirano 11 milijardi dinara, nastavljen trend direktnih stranih ulaganja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministarstvo privrede je u proteklih godinu dana obezbedilo posao za 9.500 radnika u 49 novih ili proširenih fabrika. Kroz programe finansijske podrške, u srednja i mala preduzeća investirano je 11 milijardi dinara i nastavljen je trend direktnih stranih ulaganja.

  Nemačka kompanija „Brose“ uložila je 180 miliona evra u savremene pogone u Pančevu i zaposlila prvih 400 od ukupno planiranih 1.100 radnika.

  Direktor kompanije „Brose“ Roman Strakoš kaže da ih je Pančevo privuklo kao industrijski grad, poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima, kao i blizina Beograda u kome se nalaze renomirani univerziteti.

  „Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici,“ ističe Strakoš.

  Tradicija u automobilskoj industriji dovela je nemački „AFT“ u Priboj i posao za 400 ljudi.

  „Narednih godina, imajući u vidu našu tehnološku prednost koju imamo u oblasti elektromobilnosti, mi ćemo to širiti i iskoristiti dalje,“ naglašava vlasnik „AFT holding Priboj“ Dirk Kramer.

  Kanadska „Magna“ u Aleksinac je stigla u pravom trenutku, kada je u „Grameru“, koji takođe proizvodi sedišta za automobile, počelo otpuštanje radnika. 

  Zahvaljujući iskustvu i kvalifikacijama dobili su šansu za novo zaposlenje kao i njihovi nezaposleni sugrađani.

  Investicija koje su od velikog značaja za čitave regione, bilo je u Jagodini, Novom Sadu i Zrenjaninu gde se gradi fabrika auto-guma.

  „Konkretno mislim na one benefite koje donosi zapošljavanje 1.200 radnika, kroz poreze koji na godišnjem nivou ostaju državi i gradu u iznosu od preko 650 miliona dinara,“ poručuje gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

  Proširenje kragujevačkog industrijskog parka

  Privreda Šumadijskog okruga beleži značajan rast proizvodnje a najveći industrijski park se širi.

  Predrag Lučić, direktor „RPK Šumadije i Pomoravlja“ smatra da pre svega početak aktivnosti „Škode“ u „Majnd industrijskom parku“ kao i daljih intenzivnih aktivnosti koje „Simens mobiliti“ ima na ovoj teritoriji.

  „U tom smislu se može definitivno očekivati dalji intenzivni rast proizvodnje delova šinskih vozila kao i gotovih šinskih vozila , odnosno tramvaja,“ kaže Lučić.

  Zvanično nove investicije doprinele su smanjenju nezaposlenosti, ali zarade proizvodnih radnika prema kojima su zahtevi veliki često ne prelaze minimalac, pa je proteklu godinu obeležio i nedostatak domaće radne snage skoro svih profila.

  Osamnaest hiljada dozvola za strane radnike

  Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje izdato je 18.000 dozvola za rad stranih državljana.

  Prema oceni stručnjaka 2021. je po srpsku privredu bila uspešna godina oporavka u odnosu na prethodnu.

  Ekonomista prof. dr Igor Mladenović kaže da je činjenica da postoje pozitivni trendovi.

  „Ti pozitivni trendovi jesu rezultat u oblasti povećanja bruto domaćeg proizvoda, takođe sa stanovišta i povećanja izvoza privrede Srbije“, smatra Mladenović.

  Dobru osnovu predstavljaju nove investicije, 26,8 odsto veći rast industrijske proizvodnje u odnosu na 2020. godinu, kao i 76 infrastrukturnih projekata u 56 opština i gradova širom Srbije.

  Ministarstvo privrede je u proteklih godinu dana obezbedilo posao za 9.500 radnika u 49 novih ili proširenih fabrika. Kroz programe finansijske podrške, u srednja i mala preduzeća investirano je 11 milijardi dinara i nastavljen je trend direktnih stranih ulaganja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija