• Udruženje sudija i tužilaca podržalo Vučićev predlog za pooštravanje kazni za silovatelje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.

  Time bi bile pooštrene kazne za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem.

  Iz udruženja su naveli da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi „ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije“.

  Navedena inicijativa vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela„, piše u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je Vladi podneo „Akt za izmenu zakona o silovateljima“ po kom bi zatvorska kazna za silovanje bila povećana sa pet na 25 godina, a u nekim slučajevima i na doživotnu.

  Ako je učinjeno prema maloletnom licu, od 20 pa do doživotne kazne, a isto će biti i sa nemoćnim licem i detetom. Upetostručio sam minimalnu kaznu, a za najteža dela sam uporedio sa najtežim delima i ubistvima„, rekao je Vučić.

  Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara po litru, piše […]

  Od 25. aprila akcija pojačane kontrole saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]