• Ugostitelji podigli cene – prenoćišta za godinu dana poskupela 23 odsto

    Cena hrane u hotelima i restoranima za godinu dana porasla je za 10,5 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Za plaćanje prenoćišta u Srbiji tokom avgusta je trebalo izdvojiti 23 odsto više novca nego istog meseca prošle godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ugostitelji podigli cene – prenoćišta za godinu dana poskupela 23 odsto
    Foto: Pixabay

    Kada je reč o hrani u restoranima i hotelima, u avgustu ove godine u odnosu na isti mesec 2023, najviše su poskupeli kolači – za 12,7 odsto i salate (12,1%), pokazuje izveštaj RZS o indeksima cena ugostiteljskih usluga.

    Topla i hladna predjela skuplja su za 10,8 odsto, pečenja i jela po narudžbini za 10,9 odsto, dok je hleb skuplji 11,7 procenata.

    Poskupela su i alkoholna pića u restoranima – za 11 odsto, dok su cene bezalkoholnih veće za 13,2 odsto.

    Prema objašnjenju RZS, indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima.

    „Izveštajne jedinice su hoteli i restorani. Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije“, navodi se u objašnjenju RZS.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Smena sunca i oblaka

    U Srbiji će danas u severnim i centralnim krajevima biti promenljivo vreme uz smenu sunčanih intervala i oblačnosti, koja će lokalno uslovljavati kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom, […]

    Uhapšeno pet carinika i carinski agent

    U nastavku akcije za borbu protiv korupcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za […]