Ugostitelji podigli cene – prenoćišta za godinu dana poskupela 23 odsto
Cena hrane u hotelima i restoranima za godinu dana porasla je za 10,5 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Za plaćanje prenoćišta u Srbiji tokom avgusta je trebalo izdvojiti 23 odsto više novca nego istog meseca prošle godine.
Kada je reč o hrani u restoranima i hotelima, u avgustu ove godine u odnosu na isti mesec 2023, najviše su poskupeli kolači – za 12,7 odsto i salate (12,1%), pokazuje izveštaj RZS o indeksima cena ugostiteljskih usluga.
Topla i hladna predjela skuplja su za 10,8 odsto, pečenja i jela po narudžbini za 10,9 odsto, dok je hleb skuplji 11,7 procenata.
Poskupela su i alkoholna pića u restoranima – za 11 odsto, dok su cene bezalkoholnih veće za 13,2 odsto.
Prema objašnjenju RZS, indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima.
„Izveštajne jedinice su hoteli i restorani. Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije“, navodi se u objašnjenju RZS.