• Uhapšeni Srbi u Slovačkoj zbog lažnih ugovora o radu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Slovačka policija privela je u utorak 72 radnika, među kojima i dvadesetak Srba. Razlog za privođenje su navodno lažni ugovori o radu, saznaje B92.net

  Marija Zdravković, koja radi u Slovačkoj od početka septembra ove godine, kaže za B92.net da su među privedenima državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine. Tvrdi da su samo dve ili tri osobe od 72 privedenih bile u prekoračenju kada je u pitanju boravak u Slovačkoj.

   

  “Bili su u pritvoru, neki 12, neki 24 sata, a jedna žena kojoj je pozlilo, bila je u pritvoru 30 sati. Dolazak Hitne su joj naplatili 120 evra. Držali su ih u zatvoru kao kriminalce“, kaže Zdravkovićeva.

  Dodaje da su svi pušteni iz pritvora, ali da su dobili zabranu ulaska u EU, te da imaju rok od sedam dana da se vrate svojim kućama.

  Marija Zdravković nije u utorak bila među privedenima, ali kako kaže “na spisku je za hapšenje“. Poslodavci su je, dodaje, poslali kući do ponedeljka jer “nema posla“.

  “Kordinator neće da pomogne, krivi ljudi. Sa istim ugovorima svi radimo i svi koji su poslednjih godina ovde na te ugovore rade“, kaže ona.

  Privedeni su se za pomoć obratili ambasadama, a kako kaže Zdravkovićeva, ni srpska, ni makedonska, bosanska i ukrajinska nisu izašle u susret radnicima.

  Kaže da u ambasadi čak nisu želeli njoj da prevedu ugovor.

  Dodatni problem je, naglašava, nedostatak novca. Kako kaže, plata bi trebalo da bude isplaćena u petak, ali do toga najverovatnije neće doći.

  Danas su se u Srbiju, kako kaže, vratili radnici koji su imali novca, ali su mnogi, kao i Marija Zdravković, i dalje u Slovačkoj.

  Redakcija B92.net kontaktirala je Ambasadu Srbije u Bratislavi koja ih je uputila na Ministarstvo spoljnih poslova, a u MSP, kao i u Ministarstvu za rad tvrde da nemaju informacije o događanjima u Slovačkoj.

  Prema podacima iz maja u Slovačkoj je zaposleno, prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, oko 5.800 radnika iz Srbije a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

  Bivši ministar za rad Aleksandar Vulin boravio je letos u Slovačkoj gde je razgovarao sa slovačkim kolegama o zaštiti radnika koji se nalaze na privremenom boravku u inostranstvu.

  Tada je jedna agencija za privremeno zapošljavanje koja je registrovana u Srbiji zatvorena, a još tri agencije su izgubile dozvolu na našem prostoru. Zatvorena je agencija „Largo Srbija“, koja je registrovana i u drugim zemljama kao „Largo Mađarska“ i „Largo Slovačka“, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

  Slovačka policija privela je u utorak 72 radnika, među kojima i dvadesetak Srba. Razlog za privođenje su navodno lažni ugovori o radu, saznaje B92.net. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija