• Ulaznica za Šengensku zonu koštaće pet evra

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Evropska komisija predložila je danas uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja, pa će građani stariji od 18 godina, iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen, plaćaće „ulaznicu“ od pet evra.

   

  Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jeste jačanje bezbednosnih provera ljudi koji bez viza putuju u Šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija. Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, „što će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone“.
   
  Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je reč o režimu kontrole, lakšem za posetioce. Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provera, „onlajn“ dozvola za putovanje u Šengen izdavaće se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva.
   
  Popunjavanje zahteva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš. Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštaće pet evra, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.
   
  – Obezbeđenje naših granica i zaštita naših građana su prvi prioritet. Sistem ETIAS će zatvoriti jaz u informacijama za putnike koji putuju bez viza… Istovremeno će budući ETIAS biti lak, brz, jeftin i efikasan, istakao je prvi potpredsednik EK Frans Timermans.
   
  Uvođenje dozvola za putovanja najavio je predsednik EK Žan-Klod Junker u septembru u govoru o stanju EU. Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Do novembra ćemo predložiti automatski sistem koji će određivati ko može da putuje u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu još pre nego što stigne, rekao je Junker.
   
  – Teroristi i kriminalci ne mare mnogo za nacionalne granice. Jedini način da ih zaustavimo je da efikasno radimo zajedno, kazao je evropski komesar za bezbednost Džulijan King.
   
  Iako konačnu odluku o odobravanju ili odbijanju ulaska donose granične službe pojedinačnih zemalja koje obavljaju kontrolu u skladu sa Šengenskim režimom, „prethodna verifikacija putnika će ubrzati graničnu kontrolu i osigurati koordinisanu i harmonizovanu procenu građana trećih zemalja koji putuju bez viza“.
   
  SAD imaju sličan sistem – ESTA, čija dozvola za putovanje košta 14 dolara po putniku. Nagađalo se da će dozvola EU koštati približno kao američka, odnosno 13 evra, ali se išlo i do 50 evra, što bi predstavljalo značajan izvor prihoda, međutim, Komisija je predložila pet evra.
  Autor: Beta

  Evropska komisija predložila je danas uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja, pa će građani stariji od 18 godina, iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen, plaćaće „ulaznicu“ od pet evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija