• Upozorenje RGZ SRB: Mogući poremećaji elektro-mreže i distributivnih sistema zbog solarno-geomagnetske oluje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može u sredu i četvrtak u Srbiji dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema.

  To je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije.

  Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je RGZ.

   

  RGZ je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja. 

  Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“. 

  „Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova…“, dodao je RGZ. 

  Iz Geodetskog zavoda savetuju da „kada znao kakvi e geomagnetski dani najavljuju, onda je lakse pripremiti telo i dušu, da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u nase živote“. 

  Navodi se i da u okviru Republičkog geodetskog zavoda postoji organizovana Geomagnetska opservatorija Grocka na kojoj se izvode ispitivanja solarno-geomagetskih poremećaja. 

  Na osnovu međunarodne saradnje i razmene opservatorijskih geomagnetskih podataka u okviru INTERMAGNET-a, Svetske mreže geomagnetskih opservatorija naša Opservatorija može dati najavu, odnosno prognozu dolarne bure i sa njom pvoezane jonosferske i geomagnetske bure.

  Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može u sredu i četvrtak u Srbiji dovesti do poremećaja elektro-mreže i distributivnih sistema.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]